НАТО изчисли: Огромен процент българи искали да му даваме същите или повече пари. За излизане били…

НАТО

84 на сто анкетирани българи смятали, че България трябва да запази или да УВЕЛИЧИ процента на разходите си за отбрана. Едва 10 процента били на мнение, че трябва да се харчат по-малко пари, а 6% не могат да преценят. Общо 61 на сто от анкетираните в страните членки искат разходите да бъдат увеличени. Това става ясно от годишния доклад на НАТО, който бе оповестен преди дни от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, пише Труд. Не става ясно обаче, кой и кога е правил проучването, което е оповестено от Алианса.

През 2023 г. България е изразходвала 1,9 милиарда долара или 1,87 на сто от своя БВП за отбрана. По разходи за отбрана като процент от БВП страната ни заема 13-о място от общо 31 съюзници. Първа е Полша с 3,92% от БВП, като изпреварва дори САЩ – 3,24%.

Повече от нас за отбрана харчат още Гърция, Естония, Литва, Финландия, Латвия, Великобритания, Унгария, Словакия, Дания и Франция. Накрая са Люксембург – 1,01%, Белгия – 1,21%, и Испания – 1,24%.

56 процента от българите искат страната ни да остане член на НАТО. Точно два пъти по-малко – 28%, биха гласували за излизане. 59 на сто от българите смятат, че НАТО защитава страната ни, докато на обратното мнение са едва 19 на сто.
Любопитно е, че всички анкетирани в Албания – 100 процента, искат страната им да остане в пакта.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!