Москва: Ще отвърнем на експанзията на НАТО в Арктика

Руската федерация ще отговори на военното укрепване на НАТО в Арктика с мерки, включително такива, които ще имат превантивен характер. Това съобщи на 17 септември върховният послани на външното министерство на Руската федерация Николай Корчунов, който също така е и председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

Според дипломата сега в този регион има военно-политическо напрежение. Както отбеляза той, това се дължи на неконструктивната позиция на САЩ и техните партньори. Корчунов посочи, че желанието на НАТО е да засили военния си потенциал и това е видно в присъединяването на Финландия към блока и последващото евентуално присъединяване на Швеция, пише вестник „Газета“.

Корчунов подчерта, че Русия ще отговори въз основа на „набор от необходими мерки, включително превантивни такива“.

На 11 септември, Максим Данкин, директор на отдела за развитие на арктическата зона на Руската федерация и изпълнението на инфраструктурни проекти на Министерството за развитие на Далечния изток и Арктика, заяви, че въпросът за развитието на северните ширини е глобален и всички негови етапи ще бъдат изпълнени. Той припомни, че ключовата стратегия е била одобрена от руския президент Владимир Путин още през 2020 година.

През юли Путин припомни стратегическото значение на арктическата зона за Русия. Държавният глава обърна внимание и на факта, че подобряването на градовете от този регион зависи от решаването на въпросите в отбранителната индустрия.

През юни външният министър на Русия Сергей Лавров посочи, че действията на Запада около Арктика не предизвикват оптимизъм, а Руската федерация от своя страна ще реагира на тях. Той подчерта, че „апетитите на НАТО нарастват“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!