Напрежението в Близкия изток рязко ескалира! Израел стреля по столицата на Сирия! Хусите по Тел Авив, Хизбула по МОСАД

Напрежението в Близкия изток рязко ескалира! Израел стреля по столицата на Сирия! Хусите по Тел Авив, 

Удари от йеменските хуси по Тел Авив

Йеменските хуси твърдят, че са стреляли с дронове по Ейлат и Тел Авив в изявление в техния канал в  Telegram във вторник. Това пише израелското издание The Jerusalem post.

„Безпилотни летателни апарати БПЛА на йеменските въоръжени сили се насочиха към военна цел“ в районите на Тел Авив и Ейлат. Използвани са „четири дрона Samad-4“, се казва в изявлението, в което се твърди, че операциите са били успешни.

Късно във вторник IDF съобщи, че е прихванала дрон над Средиземно море, на няколко десетки километра западно от централен Израел. Това се случи, след като Израел удари йеменското пристанище Ходейда по-рано тази седмица.

При отделен инцидент във вторник агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че военноморски кораб е бил ударен от безпилотник(USV) на 64 морски мили северозападно от Ходейда в Йемен.

От кораба съобщават, че целият екипаж е в безопасност и продължава към следващото си пристанище, добавя агенцията.

Удари от Израел по столицата на Сирия Дамаск

Израел атакува с бомби и столицата на Сирия Дамаск в ранните часове на 1 октомври, съобщават ТАСС и сирийската агенция САНА. Според медийните публикации целта на атаката е била иранското посолство в столицата на Сирия. Това пише ДИР.бг

Според неофициална информация там се е провеждала среща на лидери на „Хизбула“, допълва ТАСС.

Безпилотен самолет, дрон

Министерството на отбраната на Сирия съобщава, че нападението е било извършено както със самолети, така и с дронове в различни точки на града малко след 2 часа тази нощ. Атаката е дошла от посоката на Голанските възвишения, уточнява ведомството, цитирано от Интерфакс.

При въздушната атака на Израел над Дамаск са загинали трима души, а 9 са ранените, като има нанесени и сериозни материални щети по инфраструктура.

Сред жертвите е и известна телевизионна журналистка. За смъртта на своята телевизионна водеща Сафа Ахмед съобщиха от държавната сирийска телевизия. В изявлението си телевизионният канал посочва, че скърби за своята журналистка, която е загинала „в резултат на агресията на Израел в Дамаск“.

Нейната кола е ударена и взривена на улицата малко след като тя е приключила включването си на живо в новините за израелската операция в Ливан и за атаката над столицата на Сирия.

Според сирийската страна автомобилът й е бил нарочна цел за поражение.

По време на въздушното нападение сирийската противовъздушна отбрана е прихванала вражески цели над Дамаск, съобщава още САНА, цитирана от ТАСС. Руската федерация осъжда ударите на Израел по Дамаск и се намира в постоянен контакт със Сирия, предаде ТАСС, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Атаката над сирийската столица дойде малко след въздушните удари по Бейрут и преди израелската армия да даде старт на сухопътната операция на ливанска територия.

Сухопътни части на израелската армия

Сухопътни части на израелската армия

Сухопътните операции на Израел в Ливан са насочени срещу бастиони на ливанското шиитско движение „Хизбула“, разположени по ливанско-израелската граница, а не са война срещу ливанския народ, обяви днес израелската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Тези локализирани наземни операции взимат на прицел бастиони на „Хизбула“, от които идва заплаха за израелски градове, кибуци и населени места по протежение на границата“, каза говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

„Хизбула“ е превърнала ливански села в близост до израелски села във военни бази, от които е готова да напада Израел“, допълни той.

Хизбула атакува централата на МОСАД в Израел

Ливанското шиитско движение Хизбула обяви на 1 октомври ракетна атака срещу базата Глилот на разузнавателно звено 8200 на израелските отбранителни сили (IDF) и централата на разузнавателната служба Мосад, съобщи Известия.

„Ислямската съпротива атакува базата Глилот на разузнавателното подразделение 8200 на израелската армия и щаба на Мосад в предградията на Тел Авив с ракети Фади-4“, се казва в изявление в канала Telegram.

Според представители на движението ударите са били нанесени в отговор на атаки срещу цивилни от страна на израелските войски, както и в подкрепа на ивицата Газа.

По-рано през деня ИД нанесоха удари в южните предградия на Бейрут и започнаха ограничени наземни нападения срещу цели на Хизбула в граничната зона в Южен Ливан. Съобщава се също, че израелските военни са регистрирали 10 изстрелвания от ливанска страна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!