Напрежението между Азербайджан и Армения ескалира. Трупа се оръжие по границата

Армения и Азербайджан си размениха обвинения, че обстрелват взаимно териториите си. В петък сутринта, 1 септември, арменското министерство на отбраната съобщи, че двама арменски военнослужещи са били убити предишния ден в резултат на обстрел от страна на Азербайджан, пише DW.

„В резултат на обстрел от страна на Въоръжените сили на Азербайджан на арменски позиции в участъка Сотка (област Гегаркуник в Източна Армения) са убити двама военнослужещи от арменските Въоръжени сили и един е ранен„, заяви пресслужбата на арменското Министерство на отбраната.

По-рано Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че трима азербайджански военнослужещи са били ранени.

Според азербайджанската страна военнослужещите са били ранени в резултат на атака на арменски боен дрон по позициите на азербайджанската армия, разположени на територията на Келбаджарския район. Сутринта на 1 септември азербайджанското министерство на отбраната съобщи за обстрел от арменска страна от позиции, разположени в района на Зод Басаркечар.

САЩ призоваха Баку да допусне помощта за НКР през
Междувременно САЩ призоваха Азербайджан незабавно да позволи на хуманитарната помощ да влезе в размирния азербайджански регион Нагорни Карабах, където мнозинството от населението е арменско. Държавният департамент на САЩ изрази дълбока загриженост от влошаващата се хуманитарна ситуация в региона.

По-късно провоенният сайт Avia писа, че Азербайджан изтегля военно оборудване към границата с Армения и че съществува голяма вероятност действията да прераснат в сериозна агресия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!