Русия напомни на МОК, че в Олимпийската харта липсва терминът „олимпийско примирие“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Министерството на външните работи на Руската федерация коментира уточнението на Международния олимпийски комитет, че МОК обявява недопустимостта на дискриминация срещу спортисти от Израел по политически причини, но не разпростира този принцип върху спортистите от Русия, пише „Правда“.

Напомняме ви, че представителите на Международния олимпийски комитет обясниха това с факта, че по време на Олимпийските игри Русия била нарушила „олимпийското примирие“. И на това основание руските спортисти бяха отстранени от състезанията. В такъв случай обаче не е ясно на какво основание спортистите от Беларус бяха отстранени от състезанията.

А какво да кажем за факта, че през 2008 г. Грузия нападна Южна Осетия по време на Олимпийските игри в Пекин? Тогава МОК не отстран грузинските състезатели на това основание.

Но нека се върнем на коментара на руското външно министерство. Те отбелязаха, че подходът на МОК не може да се разглежда по друг начин, освен като сегрегация по национален признак. Ето защо той трябва да бъде преразгледан в съответствие с нормите на международните правни документи в областта на спорта и духа на международното олимпийско движение, подчертават от руското външно министерство. От там подчертаха, че Русия смята коментара на пресслужбата на Международния олимпийски комитет относно отстраняването на руските спортисти от състезания „за проява на дискриминация от страна на ръководството на МОК“.

Външното министерство припомни, че терминът „олимпийско примирие“ отсъства от устава на комитета: „Тази категория се използва изключително в резолюциите на Общото събрание на ООН, адресирана е до субектите на международното право, държавите членки на ООН и не може да се използва като претекст за дискриминация на спортисти от една държава от страна на международните спортни организации.“

„Настояваме международните спортни организации да се откажат от подобен подход към въпроса за участието на национални отбори в олимпийските игри и да се придържат към буквата и нормите на разпоредбите на Олимпийската харта, като имат предвид принципа „спортът извън политиката“,“ заключава дипломатическото ведомство.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че отстраняването на руските спортисти от Олимпийските игри и забраната те да се представят под националния флаг е етническа дискриминация. МОК отговори, че участието в Олимпийските игри не е човешко право и заяви, че „категорично отхвърля“ обвиненията, че мерките на организацията са етническа дискриминация. Това обаче не прави обяснението на Международния олимпийски комитет по-убедително, а буди сериозни опасения за различен подход към държавите.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!