Испански министър: Наказателният съд в Хага да повдигне обвинение срещу Нетаняху!

Испанският министър на социалните права Йоне Белара предложи Международният наказателен съд в Хага да повдигне обвинение срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху заради атаките срещу Ивицата Газа. По думите й обвинения трябва да се прилагат и за други лица, отговорни за смъртта на цивилни в палестинския анклав, отбелязва вестник BILD, пише Фокус

Освен това Белара призова европейските страни да прекратят дипломатическите отношения с Израел, както и да наложат икономически санкции и оръжейно ембарго на страната.

В същото време испанският премиер Педро Санчес подчерта, че подкрепя усилията за примирие във войната между Израел и ХАМАС.

„Ако нямаме условията за това [прекратяване на огъня], тогава е необходима поне пауза, за да се осигури доставката на цялата хуманитарна помощ, от която палестинското население спешно се нуждае“, обясни Санчес.

През последните дни в Европейския съюз избухна открит спор относно исканията за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Германия се противопоставя на предложението с аргумента, че подобна стъпка е неуместна предвид продължаващия терор на ХАМАС.

Държави като Испания или Ирландия обаче подчертават необходимостта от прекратяване на конфликта поради многобройните цивилни жертви в Ивицата Газа.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече