Мъката в Англия да докарат всички исторически личности чернокожи допря до виден светец

Децата в училищата в Обединеното кралство научават, че Свети Адриан, абат, който е изиграл ключова роля в ранната история на английската църква, е бил чернокож, въпреки че няма данни да е бил такъв.

The Telegraph съобщава: „В учебните материали за началните училища абатът от Тъмната епоха (тъмните векове) Свети Адриан Кентърбърийски е наричан „чернокож учител“, въпреки че светият мъж е от северноафрикански произход и не е чернокож.

Адриан е бил от Киренайка, регион, който сега е Либия, което означава, че вероятно е бил с берберски произход.

И все пак материалите, които се използват в училищата за преподаване на „черна британска история“, описват Адриан като „чернокож учен, [който] става абат на абатство в Кентърбъри“, отбелязва „Телеграф“.

Историкът д-р Зарер Масани заяви пред изданието, че това е още един пример за „абсурдно учение“.

Император Септимий Север

Д-р Алка Сехгал-Кътбърт, директор на групата за расови отношения „Не ни разделяйте„, добави: „Натрапчивото търсене на „изгубени“ чернокожи британци е не само смущаващо, но и отслабва и изкривява истинската стойност на предявеното твърдение“.

„Това е достатъчно лошо съдържание. За целите на училището, където основната цел е да се образоват младите хора е безсъвестно“, твърди още Сехгал-Кътбърт и призовава: „Кое общество е толкова небрежно към съдържанието на учебните програми, че или смята, че политическите интереси са по-важни от образователните, или вече не може да направи разликата?“

Това далеч не е изолиран случай. В новината се отбелязва, че и римският император Септимий Север преди е фигурирал в учебни материали и книги като „черен британец“, въпреки че не е бил чернокож.

В друг случай Би Би Си трябваше да премахне поставената от нея плоча, посветена на „първия чернокож британец“, след като научни доказателства показаха, че човекът не е африканец, а е от Кипър.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!