Мюсюлманите в САЩ се отказват от Байдън заради политиката му в Израел

Демократите в Мичиган предупредиха Белия дом, че политиката му по отношение на Газа е настроила арабско-американската общност срещу него до такава степен, че е възможно да успее да повлияе на резултатите от президентските избори през 2024 г., анализира премените в настроенията Politico. Нещо повече, поддръжниците на Джо Байдън бързо се обръщат срещу него в някои ключови колебаещи се щати.

Все по-често те засилват предупрежденията си, като казват на екипа на Байдън, че разочарованието сред арабските американци и мюсюлманите може да му навреди в президентската надпревара догодина“, подчертава Politico. „Макар че тези избиратели съставляват малка част от електората, те могат да бъдат ключов блок в силно оспорвани щати като Мичиган и Пенсилвания. Проучванията на изхода от изборите показват, че мнозинството от мюсюлманите са гласували за Байдън през 2020 г.“.

По-специално в Диърборн, Мичиган, има огромна арабско-американска общност, като много от тях са мюсюлмани, както и палестински християни. В по-широкия район на Детройт живеят много американци от палестински произход. Те са възмутени от отказа на Байдън да наложи условия за военната помощ, предоставяна на Израел, тъй като броят на жертвите сред цивилното население нараства.

Базираният в Минеаполис активист Джейлани Хюсеин заяви: „Семейства и деца биват унищожавани с нашите данъци“ и подчерта: „Това, на което сме свидетели днес, е трагедия върху трагедията“.

Този нарастващ гняв води до по-активно политическо организиране, както посочва Асошиейтед прес, описвайки: „Лидери от Мичиган, Минесота, Аризона, Уисконсин, Флорида, Джорджия, Невада и Пенсилвания се събраха зад трибуна с надпис „Изостави Байдън, прекрати огъня сега“ в Диърборн, Мичиган, градът с най-голяма концентрация на американци от арабски произход в САЩ.“

Конференция „Остави Байдън“

Гореспоменатият Хюсеин каза следните думи на конференцията през уикенда под бурни аплодисменти: „Ние не сме безсилни като американски мюсюлмани. Ние сме силни. Ние не само разполагаме с парите, но и с действителните гласове. И ние ще използваме тези гласове, за да спасим тази нация от самата нея“.

„Гневът в нашата общност е отвъд границите на вярата. Едно от нещата, които ни разгневиха още повече, е фактът, че повечето от нас всъщност гласуваха за президента Байдън“, изтъква Джейлани Хюсеин пред Асошиейтед прес. „Дори имах един случай, в който религиозен лидер ме попита: „Как да получа бюлетината си от 2020 г., за да я унищожа?“.

Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания бяха критични щати, които Байдън върна в колоната на демократите, помагайки му да спечели Белия дом през 2020 г. Около 3,45 млн. американци се определят като мюсюлмани, или 1,1% от населението на страната, а демографската група има тенденция да клони към демократите, според Pew Research Center.

В събота обаче лидерите заявиха, че подкрепата на общността за Байдън е изчезнала, тъй като в Газа загиват все повече палестински мъже, жени и деца. Активистите на конференцията „Остави Байдън“ бяха цитирани да казват още, че отхвърлянето им на Байдън не се превръща непременно в подкрепа за републиканския лидер Доналд Тръмп, но те възнамеряват да накарат Байдън да си плати, докато продължава да следва сегашния си курс на политика спрямо Израел.

В неделя говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби се появи в най-големите неделни предавания и се опита да обясни, че САЩ са получили „уверения“ от Израел, че неговите военни не атакуват палестински цивилни. Тези повтарящи се опити да се отговори на нарастващия международен и вътрешен натиск вероятно ще бъдат възприети като слаби и „твърде малко, твърде късно“ сред американците мюсюлмани.

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!