МВнР на Русия: Зеленски е получил картбланш за нови удари по руска територия

Съединените щати са дали картбланш на украинския президент с изтекъл мандат Владимир Зеленски да нанесе нови удари на руска територия. Това заяви в интервю за ТАСС ръководителят на второ управление на страните от ОНД на руското МвНР Алексей Полищук.

Според дипломата Вашингтон „продължава да мечтае за илюзията за собственото си превъзходство“ и се надява да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия, след което „да си седи в безопасност отвъд океана“. Полишчук предупреди, че последствията от това могат да бъдат непредвидими както за САЩ, така и за целия свят.

Полищук добави, че без съмнение ракетната атака срещу Севастопол е осигурена от американски военни специалисти, които са извършили насочване с помощта на дрон на Пентагона, патрулирал в района.

По-рано Зеленски каза, че Украйна е постигнала напредък по въпроса за използването на западни оръжия за нанасяне на удари по Русия. Преди това стана известно, че той е настоял американският президент Джо Байдън да премахне всички ограничения за използване на оръжие в Русия. Нетърпението на Зеленски се обяснява с факта, че без „дълбоки удари“ на руска територия Киев няма да може да постигне нищо.

Атаката срещу Севастопол се случи на 23 юни. Украинските въоръжени сили изстреляха пет ракети ATACMS, една от които избухна над плажа Учкуевка, докато хората плажуваха. По официални данни повече от 150 души бяха ранени, четирима бяха убити.

В началото на юни САЩ одобриха за Украйна само „точково и ограничено“ използване на американски оръжия на руска територия за пресичане на атаки. Става дума за районите, прилежащи към Харковска област. В същото време забраната за използване на оръжия с голям обсег на действие срещу цели на територията на Русия остава в сила.

Няколко високопоставени представители на САЩ и Европа, включително генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, поискаха да бъдат отменени ограниченията за нанасяне на удари по територията на Русия от страна на Украйна, писа седмичникът Defence News (DN).

Русия няма да остави без отговор посегателствата върху територията си и предупреждава САЩ, Великобритания и контролирания от тях Киев, че си играят с огъня, заяви официалният говорител на външното министерство Мария Захарова.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!