МВФ впечатлен от икономиката на Украйна. Но си чака дълговете. Напомнят, колко

Тази година Украйна трябва да изплати дълг от 2,9 милиарда долара, съобщи Международният валутен фонд. През следващите седем години се очакват още 11,5 милиарда долара от страната за покриване на заеми. Уточнява се, че Украйна е третият по големина длъжник на МВФ.

Дългът от 2,9 милиарда долара представлява 6,4% от бюджета на Украйна. Размерът на плащанията към Международния валутен фонд варира в зависимост от доходите на страната. Например миналата година Украйна даде на МВФ 3,4 милиарда долара.

Украинската икономика продължи да демонстрира забележителна УСТОЙЧИВОСТ през 2023 г., въпреки че отново се появяват препятствия, отбеляза Международният валутен фонд .

По-рано беше съобщено, че Международният валутен фонд поиска Украйна да продаде две държавни банки. Става дума за за Sense Bank и Ukrgasbank. Пояснява се, че за да изпълни това решение, Киев ще трябва да преразгледа законопроекта за приватизацията на паричните организации. Планира се да бъде представен на депутатите от Върховната Рада през май.

В момента МВФ търси консултант, който да завърши сделката. Кандидатите за тази роля ще бъдат разглеждани въз основа на няколко критерия.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!