Мощната армада от САЩ в Близкия Изток не може да скрие проблемите. Дали Голиат не е чисто гол?

Спутник, Иля Цуканов

Пентагонът нареди разполагането на мощна военноморска армада в Близкия изток, за да се опита да защити Израел от евентуалния гняв на Иран след поредица от провокации, за които се твърди, че са извършени от Тел Авив. Но препозиционирането на силите на САЩ по света като толкова много шахматни фигури няма същия ефект върху противниците, както преди.

Казват, че статутът на долара като световна резервна валута се поддържа от американските самолетоносачи (т.е. способността да проектират сила по целия свят). Когато министърът на отбраната Лойд Остин нареди на подводница с управляеми ракети и ударна група от самолетоносачи да се насочат към Близкия изток, съюзниците на Вашингтон забелязаха това.

Но това, което става все по-трудно да не се забележи, е намаляващата мощ на американския флот през последните години.

Редица фактори играят роля, включително:

Спадащо производство и астрономическия ръст на разходите за оборудване: Скорошен анализ, подкрепен от CBO, установи, че корабостроенето в САЩ е в „ужасно състояние“ – най-лошото от четвърт век, като спадът се дължи на недостиг на квалифицирана работна ръка, хаотични колебания в приоритетите на Пентагона и надхвърляне на разходите.

Говорейки за разходи, ВМС страдат от същия проблем като другите разделения на армията. Най-новият превозвач, Ford, струва над 13 милиарда долара, без да се броят неговите ударни изтребители F-35 – най-скъпият оръжеен проект в човешката история (НАД 2 ТРИЛИОНА ДОЛАРА долара и расте ).

Криза с набиране на персонал: Военноморските сили страдат от дългосрочен недостиг на набиране на персонал, пропускайки целите на 2023 г. за набиране на над 7400 моряци.

Причините са многобройни, от здравословни проблеми, пред които са изправени младите хора, до отхвърлянето на новите поколения на идеята за служба като патриотичен дълг благодарение на десетилетия агресия на САЩ в чужбина, на DEI (Разнообразието, равнопоставеността и включването) и политиката на идентичност, както и задължителните Covid инжекции, заради които хиляди военнослужещи напуснаха през последните три години, отказвайки да се върнат.

Зашеметяваща бюрокрация: Днес в САЩ има повече генерали и адмирали в мирно време, когато на въоръжение са 2,86 милиона души, отколкото по време на Втората световна война, когато над 17 милиона американци са били в униформа и страната е водила глобална война на два фронта.

Висшите офицери получават прекалено високи заплати и пенсии в сравнение с обикновените войници, моряци и летци, което е факт, който не е незабелязан от обикновените войници, моряци и летци, и това отрови морала им.

Променящо се лице на войната: Неспособността на флота да осуети дори такава асиметрична заплаха като йеменските хуси на фона на блокадата на Червено море, реализирана от ракети и дронове на хутската милиция, предизвика сериозни въпроси от съюзниците на Америка относно това

дали американският Голиат не е наистина просто надценен, остарял и прескъп император без дрехи.

Иранските елитни сили на Гвардията на иранската революция вече предупредиха приближаващата американска армада, че могат да бъдат „достигнати“ дори в международни води благодарение на нарастващия флот на Иран от океански кораби.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!