Премиерът на Молдова обясни на Газпром официалната им позиция в… TikTok

Молдовското правителство потвърди отказа си да даде дългове за газ на „Газпром“, които смята за необосновани. За това пише ТАСС, като се позовава на видеопосланието на премиера Дорин Речан, което беше публикувано в в социалната мрежа TikTok.

Той припомни, че одитът на „така наречения дълг“ на „Молдовагаз“ към „Газпром“ е приключил. „Заявихме, че тези дългове са неоправдани и съответно няма да ги плащаме“, каза Речан.

Премиерът заяви, че молдовското правителство укрепва енергийната независимост на страната. Той добави, че държавната молдовска компания Енергоком продължава да купува природен газ на по-ниски цени, така че резервите ще бъдат достатъчни за цялата зима. Речан определи като парадоксален факта, че Молдова не е прилагала подобна практика през последните 30 години.

По-рано молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов заяви, че молдовското правителство е готово да изплати дълговете към Газпром за доставките на газ през последните години само в размера, показан от независимия одит на Молдгаз – 8,6 млн. долара.

В същото време сумата на вземанията на Газпром възлиза на 709 млн. долара, от които 433 млн. е само главницата, а останалата част е неустойка за забавени плащания

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!