Молдова не откри, че има дълг от $800 млн. към Газпром и реши да не ги плаща

Молдова не е открила многомилионен дълг към руския „Газпром“. Това заяви президентът на страната Мая Санду, като думите й са цитирани от „Молдовские ведомости“.

По думите на държавния глава правителството е наело международна компания, която е извършила одит и не е открила дългове на „Молдовагаз“ към „Газпром“ в размер на 800 млн. долара (около 77,12 млрд. рубли). „Искаха да ни измамят през 2021 г.“, заяви Санду на среща с жители на гагаузката автономия в село Конгаз.

През октомври 2021 г. Кишинев се споразумя с Газпром за удължаване на договора за доставка на горива за републиката, ако през 2022 г. бъде направен одит на дълговете на Молдовагаз. Правителството нае две независими компании, които да извършат одита – норвежката Wikborg Rein Advokatfirma и британската Forensic Risk Alliance&Co.

Молдова обаче не успя да завърши одита в обещаните срокове. Поради „грубото нарушаване на условията на споразумението за уреждане“ на дълга, Газпром заплаши да спре напълно доставките на газ за Молдова. Компанията подчерта, че може да предприеме такава стъпка, ако страната не успее да плати навреме за текущите доставки.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!