Moderndiplomacy: Дори британски компании пренебрегват санкциите срещу Русия

руски петрол

В доклад на The Times се казва, че британското правителство продължава да разрешава на няколко базирани в Обединеното кралство компании да изнасят оборудване за миннодобив и добив на изкопаеми горива за Русия по такъв начин, че въпросните фирми заобикалят санкциите.

Един от примерите за тези фирми е компанията Hill & Smith.

През 2022 г. във финансовия отчет на дружеството не се споменават пряко клиенти или доставчици в Русия. Данните за износа обаче показват, че едно от нейните дъщерни дружества, Bergen Pipe Supports (India) Private Limited, продължава да доставя на руското дружество Arctic LNG 2 LLC строителна поддръжка за фиксиране на газопроводи.

За справка, Arctic LNG 2 LLC е вторият по големина проект за производство на втечнен природен газ на най-големия независим производител на природен газ в Русия, Novatek. Прогнозният му годишен капацитет е 19,8 млн. тона втечнен природен газ.

В доклада се посочва, че други базирани в Обединеното кралство дружества също могат да участват в продажбите на материали и оборудване за Русия.

По-рано през февруари тази година The Guardian съобщи, че базираната в Обединеното кралство енергийна компания Shell и швейцарският търговец на енергия Vitol заобикалят санкциите на ЕС, като купуват руски петрол през Турция.

В писмо, изпратено от икономическия съветник на украинското президентство Олег Устенко до новия главен изпълнителен директор на Shell Ваел Саван, първият изразява мнението, че Shell не е нарушила никакви санкции, но закупуването на петролни суровини от турски рафинерии, които са „заляти“ с руски петрол, „е в разрез с обещанието на Shell да се откаже от участието си в търговията с руски суров петрол и петролни продукти и използва вратичка в режима на санкции на ЕС“.

„Ако западните компании продължат да купуват рафинирани продукти от руски произход, няма да има стимул за рафинериите по света да спрат да внасят руски суров петрол“, добави той.

Докато Shell отчете рекордна годишна печалба от 32 млрд. паунда по-рано този месец, Vitol по същия начин отчете рекордна печалба от 4,2 млрд. долара по време на енергийната криза.

„Призоваваме Vitol да се ангажира с дата, до която ще изпълни собственото си обещание да прекрати търговията с петролни продукти от руски произход“, се казва в писмото на украинците.

През декември ЕС наложи ембарго върху руския суров петрол, пристигащ по море, и се договори с партньорите си от Г-7 да наложи ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел.

Източник: Moderndiplomacy

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!