Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата си за РСМ, ако…

от Лазар Лазаров

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

 Той предупреди, че това ще се случи, ако Скопие не спазва подписания през 2018 година Преспански договор.

Припомня се, че Скопие подписа договор и с България за приятелство, което обаче изглежда все повече, че отказва да спазва, подобно на договора с Гърция.

В интервю пред държавната телевизия на Гърция ЕРТ министър-председателят Кириакос Мицотакис настоя правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония. Препоръча горещо да се спазва клаузата, че това име е задължително да се използва както вътре в страната, така и в чужбина.

При нарушаване и незачитане на Преспанския договор страната ще създаде проблем не само между Скопие и Атина, но и с ръководството на Европейския съюз, предупреди Мицотакис.

„Става въпрос за изявление на избран министър-председател. Ще изчакаме официалната позиция на правителството на Северна Македония, но първото доказателство е изключително негативно. В основата на Преспанското споразумение е концепцията за единно име – това, което наричаме ерга омнес – името Северна Македония трябва да важи за всички, т.е. да се използва както в чужбина, така и в страната“, подчерта Мицотакис в интервюта за гръцката обществена телевизия.

„Позволете ми да ви припомня, че не гласувахме за Преспанското споразумение, тъй като изразихме сериозни резерви относно факта, че това споразумение предвижда македонска етническа принадлежност и македонски език. Това беше основната причина. Но относно името винаги е имало яснота и искам отново да отправя предупреждение към новото правителство да промени линията си от този момент, да спазва тази основна разпоредба от Преспанското споразумение, да използва само името Северна Македония във и извън страната, когато става въпрос за нашата северна съседка. В противен случай е сигурно, че ще предизвикат проблеми не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония“, подчерта гръцкият премиер.

„Искам да покажа, че в резултат на намесата на гръцкото правителство в рамките на няколко часа (лично аз информирах ръководството на Европейския съюз за изявленията на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова), имаше осъдителни изявления както от председателя на Европейската комисия и председателя на Съвета на ЕС, така и от САЩ“, допълни той.

„Така че вярвам, че върху ръководството на Северна Македония ще бъде упражнен абсолютен натиск, за да се избегне сериозен неуспех“, изрази надежда Мицотакис.

Тонът на гръцкия министър-председател се втвърди след изявлението на Християн Мицкоски от просръбската и антибългарска ВМРО-ДПМНЕ, че възнамерява да използва само „Македония“ вместо Северна Македония. Мицкоски е вероятно да е следващият премиер на републиката край Вардар.

Правителството на консерваторите отказва да внесе за ратифициране в парламента важни двустранни договори, докато не получи потвърждение, че договорът от Преспа се спазва. С това Кириякос Мицотакис отговори на опозиционната СИРИЗА, която настоява спешно да се ратифицират всички споразумения със Скопие.

Източник: SafeNews; Епицентър

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!