Русия няма да гони български свещеници, обясни Митрофанова: Ние не сме варвари

„Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари“, каза Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация  у нас, пред ТВ канала „Россия-24“, предаде БТВ

Руското Министерство на външните работи се очаква да привика на разговор българския посланик.

„Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място – посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него“, каза дипломатът, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България.

Дипломатът обясни, че е било „невъзможно“ да се повлияе на решението на България, тъй като „то е взето много бързо един ден преди български национален празник…, в България никой не работи от вчера“, отбеляза Фокус

„Всичко беше предварително подготвено, всичко беше по решение на министър-председателя или на Министерски Съвет“, каза Митрофанова.

Миряните оставяха цветя днес пред затворените порти на Руската църква

По-рано в Telegram канала на руското посолство в България беше публикувано съобщение, в което се казва, че българските власти „предприемат груби, вопиющи действия за експулсиране от страната настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Свети Николай Мирликийски“.

От посолството изразиха възмущение от действията на българската страна и предположиха, че „сегашното ръководство на България си е поставило за задача да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българскиа православни църкви, да озлоби един против друг руския и българския народи“.

Руската църква в София затвори врати, след като нейният предстоятел и двама други служители бяха експулсирани от страната ни.

Междуврумунно мирани на колене пред черквата молиха днес Свети Серафим, гробът на който е в криптата на Руската църква, да измоли прошка за нас за изгонването на руските свещеници.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!