Посолството на Русия с позиция относно твърденията, че Митрофанова затворила църквата, като „отмъщение“

Посолството на Руската федерация излезе с официална позиция относно медийни твърдения, че Руската църква в София „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е била затворена „по решение на посланика на Русия Елеонора Митрофанова в знак на отмъщение“, заради изгонените руски духовници.

КритичноБГ публикува позицията без съкращения:

„Коментар на Посолството Във връзка с твърдения, разпространявани из българските медии, включително уважавани, претендиращи за професионализъм, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София е затворена „по решение на посланик Митрофанова“ като „отмъщение“ за експулсирането на духовници, бихме искали да обърнем внимание на следното.

На 21 септември т.г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна.

Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ. Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна.“

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече