Месеци преди изборите в САЩ COVID се „възроди“ и в Америка, и във Великобритания

Ваксинация Ковид Covid

Малко преди изборите в САЩ във Великобритания започва да се говори за възраждане на пандемията от COVID, видя КритичноБГ. Ето какво пише Independent:

Нови варианти на Covid започнаха да се разпространяват в Обединеното кралство. Ако наскоро страдате от упорита кашлица или болки в гърлото, които просто не изчезват, може да сте хванали един от тези нови щамове на Covid, наречени N FLiRT и LB.1.

Много от нас познават приятел или член на семейството, който е имал неприятни симптоми , подобни на настинка през последните няколко седмици, и започна да се говори за възраждането на Covid.

„Увеличените пътувания и големи публични събития като фестивали често водят до пренаселеност, където вирусът може да се разпространи по-лесно, а вече няма законови ограничения като носене на маски или социално дистанциране“, казва д-р Мариям Малик, държавен и частен личен лекар.

Някои здравни експерти също предполагат, че FLiRT и LB.1 може да успеят да пробият имунитета, поради което хората, които са били ваксинирани, все още се разболяват.

Колко време продължава новият Covid вариант?

Вариантът ще продължи същата дължина като предишните варианти, казват експертите. Лекарите обикновено препоръчват да се самоизолирате и да използвате лекарства без рецепта, ако изпитвате тези симптоми, допълва английската медия.

„Най-добре е да се опитате да се самоизолирате, да си починете и да останете хидратирани“, съветва д-р Малик. „Използвайте лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите, като парацетамол и ибупрофен, и наблюдавайте внимателно симптомите си, като потърсите медицинска помощ, ако се влошат.“

„За да предотвратим разпространението на Covid-19, е изключително важно да сме в крак с ваксинациите и бустерите“, казва д-р Малик. „Редовното миене на ръцете помага за предотвратяване на разпространението на вируса.

Как стои въпросът в САЩ? Проверка на КритичноБГ установи, че в редица американски издания присъстват статии за увеличени нива на COVID. Ето, какво пише USA Today: 

„Горещините не са единственото нещо, което се покачва това лято. COVID-19 също е във възход.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че нивата на COVID-19 са се увеличили в повечето щати въз основа на данни от проби от отпадъчни води. Повече от 70% от заболяванията произтичат от силно заразния щам JN.1, който се разпространяваше повече през зимата. Тези варианти на COVID-19 са известни като варианти на FLiRT.

Изследването на отпадъчните води действа като система за ранно предупреждение за специалистите по обществено здраве и може да помогне за забавяне или предотвратяване на епидемии.

Нивата на активност на COVID-19 в отпадъчните води се повишават
Дори в общности, където жителите не проявяват симптоми, е възможно да се тестват отпадъчните води или канализацията за наличие на инфекциозни заболявания. На свой ред CDC може да определи нивата на заболяванията във вашия регион.

Според CDC нивото на активност на вируса COVID-19 в отпадъчните води е „високо“ и „много високо“ в 26 щата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Байдън е с COVID. Хремав и кашлял: „Няма да се отървете от мен толкова бързо“

КритичноБГ припомня, че днес президентът на САЩ Джо Байдън публикува в своя профил в Х – Туитър, че се е разболял от COVID.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!