Меркурис за ВСУ в Курск: Наполеон е казал – никога не се намесвай, ако опонента ти греши. И Путин мисли точно така

Британският анализатор Александър Меркурис е категоричен, че нахлуването на ВСУ в Курск ще укрепи руското правителство и ще засили решителността му да постигне поставените си цели още в началото на войната до край. Мнението си той изрази в участие в YouTube предаването The Duran с водещ Алекс Кристофъроу.

Меркурис добави, че мнението му е споделено и от Джордж Бийб, бивш високопоставен анализатор в ЦРУ, който е завеждал дирекцията за анализи свързани с Русия в Управлението. Той добави, че изначално руснаците не са имали особено голямо желание за преговори с Киев.

„Не мисля, че това (нахлуването на ВСУ в Русия) ще отслаби Москва или нейната решителност. Това само ще го укрепи. И според мен руснаците като цяло никога не са имали голям ентусиазъм за преговори. И ми се струва, че сега вероятно си мислят: „Но ако говорим за операцията в Курск, има плюс за нас – сега има по-малко натиск върху нас по отношение на воденето на преговори с украинската страна“. И предполагам, че преобладаващото настроение в Москва сега е това.“

Той добави, че освен Джордж Бийб, който е писал по темата в Responsible Statecraft и друг автор е говорил на същата тема в статия в The Hill. Според Критично, най-вероятно Меркурис има предвид Андрю Латъм, професор по международни отношения в колежа „Макалестър“ в Сейнт Пол, Минесота, старши сътрудник в Института за мир и дипломация и нещатен сътрудник в организацията „Приоритети в отбраната“ във Вашингтон. Наскоро публикувахме статията му: „Офанзивата на Киев в Курск е огромна стратегическа грешка. Украинският народ заслужава лидерство, насочено към постижими цели“.

„И двамата всъщност изразяват една и съща идея, а именно, че Курската операция е грешка, стратегически гаф, който не само не помага на Украйна, а напротив, утежнява нейните проблеми.“

Меркурис добавя, че много анализатори са убедени, че нахлуването на украинците в Курск е дори в стратегическа полза на Путин. Той споменава и статия на Дейвид Акс в списание Forbes, която също сме публикували, който признава, че загубите на Украйна в руската територия от бронирана техника са изключително големи. КритичноБГ обръща внимание, че Дейвид Акс е от авторите, които плътно защитават и застават зад Киев!

Британският анализатор добави още, че украинците се изтощават още по-бързо сега: „изчерпват редиците на най-добрите си военни, резервите си – докато руснаците настъпват в други посоки.

Има един известен цитат от Наполеон: Никога не се намесвай в работата на опонента си, когато направи грешка. И Путин сигурно има точно такива мисли сега.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!