Мелони критикува „много глупава позиция“ на лидери в Европа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Италианският министър-председател Джорджия Мелони заяви, че съюзниците на Украйна се уморяват от продължаващия конфликт на страната с Русия и упрекна Европейския съюз, че не е направил повече за борба с Русия. Италианската лидерка разкри своите мисли по няколко въпроса пред които са изправени Европа и по-широкият регион, пред Руският дует Вован и Лексус – известен още като Владимир Кузнецов и Алексей Столяров – които успешно са измамили множество високопоставени политици и известни личности в компрометиращи ситуации.

Двамата руски комици се представиха за председателя на Комисията на Африканския съюз и се обадиха на 18 септември, дни преди Мелони да се срещне с африканските лидери по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По време на 13-минутния разговор италианският министър-председател говори за умората, която се усеща сред международната общност по отношение на нестихващата ситуация в Украйна, но заяви, че въпросът е „намирането на решение, което е приемливо и за двете страни, без да се нарушава международното право. Имам някои идеи за това как да се справим с тази ситуация, но изчаквам подходящия момент, за да се опитам да ги представя“, каза тя.

Мелони призна, че продължаващата контраофанзива от страна на Киев „може би не върви според очакванията“, „не е променила съдбата на конфликта“ и е довела до допълнителни проблеми за Европа, „включително имиграция, инфлация и увеличаване на енергийните разходи“.

Тя сравни ситуацията в Украйна с продължителния конфликт в Либия, като каза на шегаджиите: „Бихме могли да обсъдим с часове, приятелю, какво се случи в Либия. Може би някой разбира, че ситуацията там сега не е по-добра.“

Така разговорът се насочва към продължаващата мигрантска криза в Средиземно море и въздействието ѝ върху южната граница на Италия, на което Мелони отбеляза: „Ситуацията е доста сложна – от началото на година са пристигнали повече от 120 хил. души, особено от Тунис.“

„Ситуацията е много трудна на всички фронтове. От хуманитарна, логистична гледна точка, както и от страна на сигурността. И мисля, че този поток може да се увеличи поради ситуацията, която е в момента в Африка, особено в Сахел“, добави тя.

Италианският министър-председател беше особено критичен към лидерите на ЕС, които тя твърди, че постоянно не желаят да поемат отговорност и да предложат помощ на тези, които са на първа линия. „За дълго време Европа смяташе, че може да реши проблема, като остави Италия да се оправя сама. Това, което тя не разбира, е, че това е невъзможно. Мащабът на този феномен засяга, според мен, не само Европейския съюз, но и Организацията на обединените нации“, каза Мелони на руските шегаджии.

„Но проблемът е, че на другите не им пука. Те не отговарят на телефона когато им се обадих. И всички те са съгласни, че Италия трябва да реши този проблем сама. Това е много глупава позиция“, добави тя.

Тя освен това упрекна Брюксел, че твърди, че разбира проблемите засягащи Италия, „но когато поискате от тях да отпуснат средства, да помогнат, става по-трудно. Трябва да кажа истината.“

В правителствено изявление за вестник La Repubblica се казва, че кабинетът на Мелони „съжалява, че е бил подведен от самозванец, който се представя за председател на Африканския съюз и който се е свързал по телефона с министър-председателя Мелони. Епизодът се е случил на 18 септември в контекста на интензивния ангажимент, който министър-председателя Мелони има за укрепване на отношенията с африканските лидери в навечерието на важните срещи, които предстояха на премиера на Италия в кулоарите на Общото събрание на ООН между 19 и 21 септември“, се казва още в съобщението.

Алексей Столяров, шегаджията, който се представи за африканския служител, похвали откровеността на Мелони пред Ройтерс. „За съжаление, за разлика от нея, много европейски политици се държат като някакви програмирани роботи и изразяват гледни точки, които са клише след клише“, каза той пред информационната агенция.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече