Мексико ще участва в преговорите за Украйна само в присъствието и на Русия

Мексико има готовност да допринесе за инициативите за уреждане на конфликта в Украйна само ако в тях участват и Киев, и Москва. Това заяви президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в понеделник.

„Ако и Русия, и Украйна се съгласят да намерят решение за постигане на мир, ние ще участваме. Ако страните в конфликта се съгласят и свикат [преговори] за тази цел“, заяви той на пресконференция.

Лопес Обрадор подчерта, че Мексико е готово да „помогне за намирането на точки на сближаване“, ако „и двете страни“ – Украйна и Русия – участват. „Не искаме тази война да се превърне в нещо обичайно“, добави държавният глава.

На 29 юли The Wall Street Journal цитира източници, според които Саудитска Арабия планира да проведе мирни преговори за Украйна в Джеда на 5-6 август. Според вестника на срещата ще присъстват важни официални лица от 30 държави, но Русия не е в списъка. ЕС, Обединеното кралство, Полша и Южна Африка вече са потвърдили участието си в консултациите, като се очаква да присъства и помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва ще следи мирната среща за Украйна, планирана в Саудитска Арабия, но нейните цели тепърва ще се изясняват. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова срещата в Саудитска Арабия няма да е безполезна, ако помогне на Запада да разбере задънената улица на т.нар. мирен план на украинския президент Володимир Зеленски.

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!