Medya Gunlugu: Полски дипломати инкогнито посетиха Русия

Полски дипломати са посетили гробището на съюзническите войници, загинали по време на Втората световна война, пише Medya Günlüğü. Мистериозното посещение обаче повдига редица въпроси.

Преди известно време в град Мурманск, в най-северозападната част на Русия, се случи едно забележително събитие. В интернет се появи и широко се обсъжда видеоклип, на който се вижда как служители на пътна полиция спират автомобил с дипломатически номера в самия център на Мурманск и „разговарят“ с шофьора и пътниците. Преди години чуждестранните автомобили с дипломатически номера в Мурманск бяха често срещано явление, но сега това се случва изключително рядко.

След закриването на финландското и норвежкото консулство, разбира се, изчезнаха и дипломатическите автомобили. Но на кого е този автомобил? Скоро стана известно, че е на полски дипломати, които по някакъв начин са се озовали в столицата на Полярния регион! Полският посланик в Москва и полският генерален консул в Санкт Петербург неофициално се бяха озовали в Мурманск.

Както е установил новинарският сайт Arctic Observer, представители на полската дипломатическа мисия наистина са били в Мурманск на „частно посещение“. Това са били полският посланик в Русия Кшищоф Краевски и полският генерален консул в Санкт Петербург Гжегож Слубовски. За характера на посещението може да се съди от факта, че то не е било предварително обявено никъде. В същото време, както стана известно, не е имало среща (дори протоколна) с представители на местната власт в Мурманска област.

За никого не е тайна, че високопоставени чужденци обичат да идват на риболов по реките на мурманска област. Почти всички – от арабските престолонаследници до бившите президенти и държавни секретари на САЩ – са ловили риба на р. Поной. Дори Ерик Клептън, преди да изнесе първия си концерт в Москва, ходи за риба на р. Поной.

След началото на специалната военна операция на Русия обаче ситуацията в региона рязко се промени. Докато преди риболовът по река Поной бяха често срещано туристическо занимание, сега, за съжаление, пътуващите имат крайно негативни мисли и чувства към Русия.

Както стана вече дума, автомобилите с дипломатически номера са рядкост в Мурманск, така че беше изключително лесно да се проследи движението на автомобила в този областен център, който е покрит с камери – все пак това е един модерен смарт град. Освен това някои внимателни граждани разказаха в интернет къде са видели дипломатите. Според информацията, посланикът и генералният консул са посетили църквата „Спасител на водите“ – паметник на защитниците на полярния регион. Отново някои хора твърдят, че са видели дипломатите в село Териберка в Мурманска област.

Най-интересното обаче е, че полските дипломати са посетили гробището на съюзническите войници, загинали по време на Втората световна война. Именно в това гробище през 1989 г. е издигнат паметник на полските моряци, загинали на път за Мурманск. На надгробната плоча са изписани следните редове: „Ние паднахме за нашата и вашата свобода“.

Твърди се, че в днешно време за гробовете се грижат доброволци, а паметникът и гробовете са в добро състояние. През 2022 г. членовете на военноисторическото дружество „Титов гарнизон“, създадено към Мурманския арктически държавен университет, дори полагат венец в цветовете на полското знаме в памет на войниците.

Тук неминуемо възниква странно противоречие. От една страна, полският град Шчечин е първият град, който прекъсва побратимените връзки с Мурманск, а от друга, полски дипломати посещават исторически места на руска територия и отдават почит на загиналите полски войници. С други думи, демонтирането, разрушаването, унищожаването на съветски паметници в Полша и отричането на главната роля на СССР в спечелването на Втората световна война трябва да е толкова нормално, колкото и идването в Мурманск с точно обратната цел…

Неотдавна читателите на гореспоменатия портал Arctic Observer проведоха дискусия по темата за историческата памет за Втората световна война. Наистина, в ежедневието въпросът „кой кого е освободил“ почти никога не се задава, но например в норвежкия град Киркенес на 8 май винаги има много цветя пред паметника на съветския войник, а самият паметник се поддържа в добро състояние. Освен това норвежците, за разлика от това, което се случва в Полша в това отношение, все още не забраняват на руския консул да полага цветя на паметника.

В Норвегия е много вероятно посещението на военни паметници с цел възпоменание да не се възприеме като акт на пропаганда или на носталгия по комунизма (все пак знамето на победата е червено). Може би Кшищоф Краевски и Гжегож Слибовски са имали предци, които са загинали в Русия по време на войната, и посещението на съответното военно гробище е израз на почит към загиналите им роднини.

От човешка гледна точка това събитие всъщност е много ценно. Но, за съжаление, тази човечност свършва там, където започва лицемерната, мръсна и вулгарна политика.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!