Медведев: Докато можем да предотвратим глобална катастрофа, ще се стремим да го направим. Осъзнаваме огромната си сила и историческата си отговорност

„Русия демонстрира готовността си да решава и най-наболелите въпроси на базата на уважение към своите партньори. Тя помогна на Украйна, всъщност тя хранеше хората на територията на това изкуствено образувание в продължение на много години. Подсъзнателно очаквахме подобно поведение от другите. Но надеждите ни не се оправдаха. Съединените щати и техните съюзници искаха само да сдържат Русия и нейното последващо поражение. Никога не сме получавали гаранции за сигурност или обещан неутралитет от НАТО. Напротив, отговорът беше маниакално желание да се въвлече Киев в НАТО и да се предизвика конфликт в рамките на един народ, всъщност гражданска война. Това казва заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в интервю за сайта Аргументи и факти.

Той добавя, че когато неонацистите са взели властта в Киев, конфликтът е станал неизбежен. „Единственият въпрос е за времето, в което започна.“

„Уважавахме правото им на собствена позиция и се стремяхме да намерим компромис по спорните въпроси. Дори и докато наблюдавахме русофобската политика на Киев, разполагането на военна инфраструктура на НАТО в непосредствена близост до нашите граници, унижението и потисничеството на нашите сънародници в Прибалтика, налагането на санкции, антикримската и антидонбаската истерия. Това не даде резултат. Трябваше да преминем към пряк военен отговор в рамките на СВО. Въпросът е дали операцията не трябваше да започне по-рано?  Тук няма еднозначен отговор“, казва Медведев и пояснява: 

От една страна, беше възможно да счупим врата на киевския режим още през 90-те години на миналия век, като отстраним корумпираните политици от властта и обесим най-омразните нацисти на Майдана.

От друга страна, подобни конфликти изискват натрупване на икономическа и военна мощ, защото е очевидно, че още тогава намесата на страните от НАТО беше почти неизбежна, въпреки всичките им уверения за приятелство и партньорство с Русия. Днес страната ни е много по-силна, отколкото беше преди 20 години, и много по-добре подготвена за подобен конфликт.

Попитан, дали нидерландският министър-председател Марк Рюте, който скоро ще стане генерален секретар на НАТО, може да промени политиката на военния блок, Медведев отговаря:

Марк Рюте

„Познавам Марк Рюте. Той е типичен представител на Холандия, която е под знамето на дъгата (ЛГБТ). Няма нито какво да добави, нито да промени. Самата страна на произход на генералния секретар на НАТО няма никакво значение за Русия. Той априори е длъжностно лице, лишено от независимост, шарен говорещ папагал, който послушно повтаря това, което му кажат от птицефермата във Вашингтон.“

Медведев допълва, че днес Рюте е обикновен европейски бюрократ, който умишлено подчертава приятелството си с „киевските бандеровци“.

„А той беше назначен за нов генерален секретар именно като системен атлантик и русофоб. Той ще се държи така, както се изисква от него: ще прави глупави агресивни изявления в съответствие с общата политическа линия на алианса, към която НАТО не се придържа сляпо, с изключение на Унгария и Словакия, които поне отчасти са ориентирани към запазване на националните си държави.“

За Русия нищо няма да се промени, тъй като ключовите решения се вземат не от държавите членки на НАТО, а от една държава – САЩ. Ние не си правим илюзии и ще продължим да защитаваме националните си интереси, както сме го правили през всички изминали години.

На въпрос, може ли НАТО да се разширява до безкрайност или има граници, след които ще се стигне до взрев (разпад), Медведев отговаря:

НАТО вече ври и кипи. Процесът на кипене на фекална вода в чайника на Алианса достигна най-високата си точка, когато блокът безцеремонно нахлу в Украйна. И скоро, поне аз се надявам че, капакът ще бъде издухан от вонящия съд.

От самото начало информирахме НАТО, че присъединяването на Украйна не е само пряка заплаха за националните интереси на Русия. Всъщност то е обявяване на война, макар и със закъснение. И всичко това без резултат.

Действията, които противниците на Русия предприемат срещу нас в продължение на години, разширявайки алианса и подхранвайки киевските неонацисти, доведоха дотам, че НАТО достига точката, от която няма връщане назад. Въпреки че Украйна не е и вероятно никога няма да бъде член на алианса. Тук по-важен е не формалният, а реалният аспект на проблема.

Днес Русия не заплашва НАТО, не възнамерява да нападне страните членки на алианса, а още по-малко да превърне жителите на неговите страни-членки във фин радиоактивен прах.

Всичко това е бръщолевния бълвоч на западната пропаганда. Но всякакви опити на враждебния на нас блок да прокарва своите лични интереси на територията на бивша Украйна или в други исторически близки до Русия страни ще продължат да срещат адекватната ни съпротива. И колкото повече такива опити се правят, толкова по-твърди ще стават нашите отговори.

Дали това ще разкъса цялата планета на парчета, зависи единствено от благоразумието на „другата“ страна. За съжаление, досега тя не я е проявила. Поведението на лидерите на НАТО днес прилича на хаотичен танц на мъртвец, на труп, който танцува пред ръба на адската бездна, отворила се пред човечеството.

Помолен да коментира, дали не е дошло време Русия да спре да се въздържа на фона на отмяната на ограниченията за Украйна за удари по руска територия, Медведев казва:

Принципът „око за око, зъб за зъб“ е исторически. Той е посочен още в Законите на Хамурапи, Законите на Ману, Законите на дванадесетте таблици и, разбира се, в Стария завет и Корана. Така че на злото може и понякога трябва да се отвръща със зло.

Не всичко обаче е толкова просто, когато става въпрос за съдбата на милиони хора, всъщност на цялото човечество. За разлика от нашите врагове, ние осъзнаваме огромната си сила и историческата си отговорност.

Досега ние, подчертавам – именно ние, успяхме да предотвратим най-лошия изход на събитията. В същото време имаме моралното и юридическото право да дадем адекватен, симетричен или асиметричен отговор на преките щети върху нашата сигурност и суверенитет. Това е установено, наред с други неща, в нашите Основи на държавната политика по отношение на ядреното възпиране. Разполагаме с повече от достатъчен капацитет (военен, технологичен и икономически), за да защитим нашите граждани и жителите на приятелски държави.

Във всеки случай Русия ще действа в строго съответствие с Устава и основните документи на ООН и общоприетите норми на международното право. И докато можем да предотвратим глобална катастрофа, ще се стремим да го направим. Тъжно е, че сегашните ни врагове не се водят от подобни мотиви. Не можем да разчитаме на техния разум, воля и миролюбие. Това означава, че всичко е възможно…

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!