Масови прекъсвания на тока на Балканите. Спря в няколко държави. Интернетът в Черна гора се срина

Мащабни прекъсвания на тока имаше в Черна гора, както и в съседни Албания, Босна и Херцеговина и Хърватия, в района на Далмация, съобщи Ройтерс.

Генералният директор на Черногорската електропреносна система (CGES) Иван Асанович поясни, че електричеството е изгубено в цялата страна, с изключение на севера. „CGES, в сътрудничество с колеги от съседни страни, работи за решаване на проблема и осигуряване на енергийни доставки за всички потребители в Черна гора“, увери той.

В Будва и Подгорица електрозахранването е възстановено. Болниците в региона са работили без прекъсване с помощта на генератори

Международната услуга за интернет мониторинг NetBlocks съобщи, че голямо прекъсване на интернет е регистрирано и в Черна гора.

„Данните показват мащабни смущения в интернет комуникациите в Черна гора, наблюдавани на фона на прекъсване на електрозахранването“, се казва в съобщението.

Причината за масовото прекъсване на електрозахранването е авария в електроразпределителните мрежи, настъпила на фона на високите температури в региона. Министърът на енергетиката и минното дело на Черна гора Саша Муйович отбеляза, че регионалните оператори са мобилизирани за решаване на проблема.

„Потреблението се е увеличило рязко заради високите температури. Не може да се каже със сигурност кога ситуацията ще се нормализира“, каза шефът на ведомството.

Хърватската национална телевизия HRT уточни, че по-голямата част от адриатическото крайбрежие на страната е без ток. По-специално светофарите в Сплит не работеха, а по улиците звучаха сирени за спешна помощ.

Според метеорологичните служби температурите в района на 22 юни може да достигнат 40 градуса. В тази връзка Сърбия предупреди жителите на страната, че по-голямата част от територията на републиката ще бъде подложена на червена степен на опасност.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!