Масов митинг в Сърбия срещу НАТО

от Лазар Лазаров

В годишнината от началото на агресията на НАТО срещу Югославия граждани на Сърбия се събраха снощи на площада на Републиката в центъра на Белград на масов митинг, съобщава ТАСС.

Те се разположиха до сградата на Националния музей, където пристигат със знамена с надписи: „Смърт на натовските фашисти!“, „Смърт на империализма“. Събралите се разпънаха и голям транспарант с надписи: „НАТО – окупатори, махнете се от Сърбия!”

По-рано в Белград митинг срещу НАТО се проведе и пред паметника на Вечния огън, посветен на жертвите на агресията от 1999 г. Той започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористичната атака в Кокрус Сити Хол край Москва.

Сръбският президент Александър Вучич заявяви в неделя, че преди 25 години „19 от най-мощните и най-силните [държави] са нападнали Сърбия – без никакво право и за първи път без решение на Съвета за сигурност на ООН“, подчертавайки, че членовете на Севера Атлантическият алианс „унищожават страната, убиват деца, разкъсват нейната територия“.

ТАСС припомня, че агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия започна на 24 март 1999 г. и продължаи 78 дни. Ръководството на алианса нарече основната причина за настъпателната операция „Съюзна сила“ „предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово“.

По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от алианса е извършила 38 хиляди бойни полета, целта на над 10 хиляди от тях е била нанасяне на бомбени удари. В резултат на бомбардировките  според Сърбия са убити между 3,5 хиляди и 4 хиляди души и около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните щети възлизат на до 100 милиарда долара. 

По време на трите месеца на бомбардировки над Югославия от силите на НАТО, 15 тона обеднен уран са пуснати на сръбска територия. След това страната заема първо място по брой ракови заболявания в Европа. През първите 10 години след бомбардировките около 30 хиляди души се разболяват от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди почиват. 

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!