Владимир Маслов: В САЩ се появи мощно консервативно движение „Проект 25“. Либерали, глобалисти и „демократи“ са в истерия

Владимир Маслов, Аftershock

В Съединените щати и отчасти в Европа движението „Проект 25“, което има за цел да насочи американската държавна машина и общество към истински суверенитет, консерватизъм и традиционни ценности, е обект на горещи дебати. При споменаването му либералите, глобалистите и „демократите“ изпадат в истерия; те и техните марионетки ужасно се страхуват, че програмата, предложена от „фашисткото“ движение, може да бъде изпълнена от следващия президент на Републиканската партия, вероятно вече от Тръмп, ако бъде избран. И опасенията на противниците на Проект 25 са напълно основателни.

Какво представлява Проект 25?

Това е инициатива, започната и ръководена от фондация „Heritage“ (САЩ), като вече е създадено цяло движение от консервативни организации, което в момента включва 113 американски мозъчни тръста и други неправителствени организации от различни сфери на дейност. Директорът на „Проект 25“ Пол Данс е бивш ръководител на Службата за управление на персонала при администрацията на Тръмп (повече от 2 млн. държавни служители); заместник-директорът Спенсър Кретиен е бивш специален помощник на Тръмп. Коалицията се стреми да осигури „консервативна победа“ на президентските избори, да отмени щетите от „действията на либералните политици“, да

„спаси страната от властта на радикалната левица“ и да „унищожи Дълбоката държава и да върне управлението на хората“.

Това мощно движение е подкрепено от политическия документ „Мандат за лидерство 2025. Консервативното обещание“ – всеобхватен план за бъдещия републикански президент и книга от 920 страници за това как да се „събере армия от доказани и първокласни консерватори“, да се реформира държавният апарат, да се запази и увеличи мощта на САЩ (голямо внимание се отделя на ядрените оръжия, отбраната, икономиката, образованието и фискалната политика), да се „спаси страната ни“ и да се укрепят консервативните ценности в американското общество.

Програмата е започната от Кевин Робъртс, ръководител на фондация „ Heritage“, през 2022 г., публикувана е през април 2023 г. В разработването ѝ са участвали над 400 души, сред които учени, експерти, бивши служители, икономисти и членове на четири президентски администрации, включително тази на Тръмп, а редактори са гореспоменатият Пол Данс и бившият говорител на Белия дом (Тръмп) Стивън Гроувс.

„Ето пет страни, върху които следващата администрация трябва да съсредоточи вниманието и енергията си: Китай, Иран, Венецуела, Русия и Северна Корея… Комунистически Китай е основна заплаха за интересите на САЩ през 21-ви век“, се казва в документа.

„Мандатът за лидерство 2025“ включва разширяване на президентските правомощия и уволнение на до 50 000 държавни служители, като те бъдат заменени с консерватори и поддръжници на Тръмп.

Също така се планира създаване и разширява кадровата база на президента на САЩ, от която ще се избират служители от различни нива на управление.

Сред другите цели са: криминализиране на порнографията, премахване на министерствата на търговията и образованието (вероятно се планира преливането му към друго), ограничаване на миграцията, борба с абортите, разрешаване на кризата на институцията на семейството („ако сегашните тенденции в семейството продължат, ще стигнем до колапс на обществото“),

премахване на инициативите за „многообразие, равенство и приобщаване“, намаляване на борбата с „глобалното затопляне“, премахване на политиките за „равенство на ЛГБТ+“ и субсидиране на самотните майки.

„Намираме се в разгара на втора американска революция, която ще бъде безкръвна, ако левицата я допусне“, каза Кевин Робъртс, ръководител на фондация „Heritage“, целите на „ Проект 25“ през юни.

„Не знам нищо за Проект 2025“, отсече Тръмп през юли.

„Той се опитва да скрие връзките си с крайнодесните планове на своите съюзници… „Проект 2025“ ще изплаши всеки американец. Той ще даде на Тръмп неограничена власт над нашето ежедневие“, отговори Байдън.

Либералите, поддръжниците на Демократическата партия и противниците на фондация „Heritage“ описват „Проект 25“ и „Лидерски мандат 2025“ като: Фашизъм, фашистко движение, край на демокрацията в Съединените щати, авторитаризъм, тоталитаризъм, диктатура, християнски национализъм, десен екстремизъм, крайно десен манифест, нарушаване на правата на жените, гейовете и транссексуалните, крайни реформи в изпълнителната власт, отнемане на граждански свободи, подкопаване на световната демокрация, заплаха за демокрацията и демократичните държави и други подобни сравнения.

„Проект 2025“ е голямо политическо и идеологическо движение. Това е фашистки документ, който предлага стратегически курс за създаване на авторитарно общество, доминирано от християни… Те искат да се превърнат в идеологически и политически мозък на Тръмп, защото той им е полезен като фашистки лидер, но няма интелектуалния капацитет да реализира стратегически план“, смята Джери Харис, национален секретар на Асоциацията за глобални изследвания в Северна Америка.

Мнозина са шокирани от новото американско консервативно движение, и то не само в САЩ, но всичко ще зависи от предстоящите избори. Ако за президент бъде назначена бездетната слабоумна Харис, няма да има никакъв шанс да се реализират целите на „Проект 25“. Но, ако Тръмп бъде преизбран, администрацията му ще бъде наситена със служители и сътрудници на фондация „Heritage“, а програмата „Лидерски мандат 2025. Консервативното обещание“ ще бъде реализирана по един или друг начин. Например през първата си година администрацията на Тръмп ще е изпълнила почти две трети от политическите препоръки на Фондацията.

/…/

Резюме. Фондация „Heritage“ е най-влиятелният консервативен мозъчен тръст и център за пропаганда на Запад, тя е ковачница и създател на политики за Републиканската партия от времето на Рейгън насам, тя е в опозиция на Съвета за международни отношения / СМО (леговището на глобализма и либерализма), част от американското свръхобщество или Дълбоката държава, но в нейния консервативен сектор.

През последните десетилетия СМО има определящо влияние върху Демократическата партия, но и при републиканеца Тръмп също имаше членове в кабинета, но не толкова много, 5 от 42 или 12%: министърът на отбраната Марк Еспър (член на СМО от 2008 г.), министърът на транспорта Илейн Чао (1983 г.), министърът по въпросите на ветераните Робърт Уилки (2012 г.), търговският представител Робърт Лайтхайзър (1996 г.) и посланикът в ООН Хедър Науърт (2004 г.).

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!