Мъск се възмути от видеокадри на насиствена мобилизация в Украйна. ВИДЕО

Илон Мъск

Американският милиардер Илон Мъск се възмути от изтекли кадри в интернет на насилствена мобилизация в Украйна. Коментарът си направи на 10 март в социалната си мрежа X (преди Twitter).

„Толкова много хора умряха през последната година без никакъв напредък. Колко още трябва да умрат?“ – написа той в коментарите под публикация на бизнесмена Дейвид Сакс, който публикува видео на което се вижда как полицията в Украйна задържа микробус с 34 мъже на военна възраст, които се опитват да влязат нелегално в Румъния, за да избегнат мобилизация.

Хората от кадрите са били принудени да легнат на земята и след това бити. Шофьорът на микробуса е ритан в главата, пише Известия.

На 22 февруари в Одеса мъже се сбиха с военни комисари, които се опитваха да се качат в трамвай. Жителите на Одеса блокираха входа на трамвая, виждайки, че служители на се опитват да влязат в него. Те от своя страна започнали да снимат с мобилен телефон, но пътниците от транспортното средство го избили от ръцете на един от военните комисари. Шофьорът на трамвая бил призован да затвори вратите и да продължи маршрута, което и направил.

Ден преди това украинци, които избягаха от мобилизацията, разказаха как са успели да избягат от страната. И така, някои от тях напуснаха Украйна, като преплуваха реката на границата с Румъния, а някои си купиха „бял ​​билет“.

Преди това на 12 февруари президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа закон за удължаване на военното положение и общата мобилизация в страната до 13 май 2024 г.

Военното положение на украинска територия е в сила от февруари 2022 г. В същото време Зеленски подписа указ за обща мобилизация. По-късно Върховната Рада многократно удължи срока му на действие. Повечето мъже на възраст между 18 и 60 години имат забрана да напускат страната.

Специалната операция за защита на Донбас , чието начало беше обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението е взето на фона на изостряне на обстановката в региона заради обстрела на украинските военни.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!