Масирани израелски удари в Бейрут, Газа, Западния бряг и Сирия: десетки загинали и над 30 разрушени сгради. ВИДЕО

Масирани въздушни удари по южните предградия на Бейрут

Масирани израелски удари в Бейрут, Газа, Западния бряг и Сирия: десетки загинали и повече от 30 разрушени сгради. ОБЗОР

Гражданската отбрана в Ивицата Газа съобщи, че най-малко 21 души са загинали при днешния въздушен удар по ислямска джамия, превърната в приют за вътрешно разселени лица в Дейр ал-Бала (централната част), което израелската армия потвърди, обяснявайки, че бил ударен „команден и контролен център“ на палестинското ислямистко движение Хамас, пише Pronews.

Арабските медии съобщават и за нови израелски удари в сирийския регион Кусейр. Районът граничи с Ливан и в него се намира инфраструктурата на Хизбула. Това е един от пунктовете, които се използват за сухопътен трансфер на оръжия от Иран през сирийска територия към Ливан.

Това е втората точка в Сирия, която Израел удря тази нощ след Дейр-Eз-Eор в източната част на страната

„Броят на загиналите възлиза на 21 души и има много ранени“ след обстрела на джамията, която се намира срещу входа на „болницата на мъчениците Ал-Акса в Дейр ал-Бала, в централната част на ивицата Газа“, заяви говорителят на гражданската защита Махмуд Басал, цитират от Al Jazeera

В изявление израелската армия съобщи, че е „извършила прецизен удар срещу терористите на Хамас, действащи в команден и контролен център, вграден в постройка, която преди това е била джамията „Шухада ал-Акса“ в района на Дейр ал-Бала“. Армията заяви, че преди удара са били предприети „множество мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни граждани“.

Разрушено училище в Газа от авиацията на Израел

Разрушено училище в Газа от авиацията на Израел

Днешната израелска атака в северната част на Газа беше определена като „необичайна“ от западните анализатори, тъй като това е частта от палестинския анклав, която от месеци е определяна, че е „под абсолютния контрол на израелските сили“.

Има изтичане на информация, че в допълнение към бомбардировките на изтребителите в района действат значителни израелски сухопътни сили, по-конкретно в района между Джабалия и Бейт Лахия.

В същото време вчера, събота, израелските въоръжени сили обявиха, че са убили 12 „терористи“ по време на бомбардировката, която предприеха в четвъртък срещу бежански лагер в окупирания Западен бряг, като ревизираха нагоре по-ранната си информация, която бяха оповестили, докато Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия съобщи вечерта на същия ден, че са убити 18 души.

В същото време местните медии в Ливан съобщават, че най-малко 30 сгради са били напълно разрушени от днешните израелски удари.

Източници от израелската армия твърдят, че днешната серия от удари в южната част на Бейрут е била насочена към най-големия подземен оръжеен склад на Хизбула в района. Освен това в ахаунта си в Х, израелските военни публикуваха кадри на подземен тунел на Хизбула в Южен Ливан със следния текст: „250 метра от терористичен тунел в Южен Ливан. Този тунел е определен да бъде използван при нахлуване от силите Радуан на Хизбула в Израел.“

Те съобщават също така, че в съобщението, изпратено на арабски език до гражданите в южните предградия на Бейрут, се иска те да се евакуират в радиус от 500 метра, но обстрелът на практика е унищожил 3 квартала на града. Съобщава се, че това е 12-ият обстрел за последните 2 часа. Целта отново е на много малко разстояние от летището на ливанската столица.

Израелските военни самолети извършиха поредица от удари по южните райони на ливанската столица Бейрут, като фокусираха атаките върху предградията, където според израелското разузнаване може да са разположени ключови съоръжения и инфраструктура на Хизбула. 

В навечерието на тази атака представители на Израелските отбранителни сили (IDF) призоваха жителите на Южен Бейрут временно да напуснат домовете си от съображения за безопасност. Израелските военни посочиха висока вероятност от продължаване на военните действия и възможни удари във връзка с дейността на Хизбула в Ливан. През последните дни ситуацията в региона се влоши значително, особено на фона на изявленията на Израел за необходимостта от неутрализиране на военни структури, свързани с Иран.

И накрая, състоянието на войната изважда на показ проучване, според което почти една четвърт от израелците са обмисляли да напуснат страната през последната година в условията на многостранната война, според проучване на Kantar Insights и обществената телевизия Kan.

Според анкетата, проведена миналата седмица сред представителна извадка от пълнолетни израелци, 1 % от анкетираните са заявили, че вече са напуснали и  планират да се върнат. 23% са заявили, че са мислили да напуснат – временно или за постоянно – но не са го направили. 67 % са заявили, че не са мислили за напускане, а 9 % не са отговорили или са заявили, че не знаят все още.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!