Мащабен саботаж на украинско зърно в Полша. Киев подскочи

Това не е първият инцидент

Разсипаното украинско зърно

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Неизвестни лица в Полша изсипаха 160 тона украинско зърно от вагоните на влак, пътуващ към пристанището на Гданск. Това съобщи министърът на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков.

Украинският посланик в Полша поиска да се потърси отговорност за виновните, които стоят зад това деяние.

В X (бивш Twitter) министърът е публикувал снимки, на които се вижда влакът, от койтое изсипано зърното:

Тези снимки показват 160 тона унищожено украинско зърно. Влакът е бил транзит до пристанището на Гданск, а след това към други страни“, пише Кубраков.

Министърът също се чуди докога полското ръководство и полиция ще „позволяват този вандализъм“.

Продължавайки коментара си, той подчерта, че украинските селскостопански продукти преминават транзитно през Полша в пломбирани вагони, така че Украйна спазва закона, за разлика от полската страна.

Това не е първият инцидент с украински земеделски продукти в Полша.
През февруари на жп гара Дорохуск неизвестни лица на два пъти изхвърлиха украинска селскостопанска продукция, а именно боб и рапица. Близо до ГКПП Медика на границата с Украйна полски фермери, спирайки движението на украински влак, изсипаха царевично зърно от него.

Реакцията на Зеленски

По време на пресконференция президентът на Украйна беше помолен да коментира подобни инциденти, съобщава Канал 24.

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

„Не разбирам защо е необходимо това действие“
Президентът каза, че вижда „политика“, която стои зад подобни действия. Освен това му е неприятно да гледа как конфликтът на границата се „раздухва“ в руските медии.

Държавният глава на Украйна отбеляза, че не разбира защо са нужни тези протести в Полша. Той нарече погрешно случващото се сега в полско-украинските отношения.

Освен това Зеленски намекна, че основната отговорност за разрешаването на този въпрос е на полската страна. Все пак тези неща не се случвали на територията на Украйна. Президентът поиска да си представи какви загуби щеше да претърпи Полша, ако украинците започнаха да блокират границата за полски хранителни продукти за няколко месеца.

Той отбеляза, че новото полско правителство трябва да разреши този граничен конфликт възможно най-скоро.

Отделно президентът отбеляза, че полската страна е напълно способна да спре инциденти с разпиляване на украинско зърно, чрез полицията и граничната охрана. Според Зеленски полските власти имат достатъчно възможности, най-важното е желанието.

Блокадата на границата с Полша: какво се знае
На 9 февруари полските фермери започнаха да блокират контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна. Причината за протеста беше очакваното решение на Европейската комисия да удължи с още една година облекченията за украински стоки, по-специално селскостопанските.

На 20 февруари протестиращите започнаха да блокират всички гранични контролно-пропускателни пунктове. През това време те многократно цинично изсипваха зърно от украинските камиони.

Зеленски призова полските си колеги да разрешат този конфликт възможно най-скоро. Той покани Туск и Дуда да отидат заедно на границата.

Полският премиер отказа срещата. Той каза, че срещата на правителствата, както беше планирано, ще се състои на 28 март.

Коментирайки ситуацията с разсипаното украинско зърно, Дуда каза, че е раздразнен, но поляците, според тях, имат право на законен протест. Властите не са в състояние да им забранят това.
Украинското правителство отново напомни, че за поляците не е изгодно сами да блокират украинската граница. Първо, украинското зърно не достига до полския пазар. Второ, само 5% от украинския селскостопански износ преминава транзитно през Полша. Трето, блокадата вреди на полските предприемачи, които внасят стоки на стойност 12 милиарда долара в Украйна годишно.

КритичноБГ припомня, че В Полша ядосаните протестиращи фермери спряха три украински камиона, натоварени със зърно на границата с Украйна, и изсипаха съдържанието на пътя. Това съобщи един от организаторите на протестите Рафал Меклер в неделя, 11 февруари.

Инцидентът е станал на националната магистрала, водеща до граничния пункт Дорохуск.

В Дорохуск фермерите изсипаха зърното от камионите, а камионите ги върнаха в Украйна“, цитира Меклер вестник Kresy.

Протестиращите на границата фермери се противопоставят на вноса на зърно от Украйна, което наводнява местните пазари, като по този начин лишава полските фермери от доходи. В същото време, според Меклер, Европейският съюз не прави нищо, за да коригира по някакъв начин ситуацията.

„Тъжно е, че поляците трябва да вземем нещата в свои ръце, но когато европейската колективна ферма не слуша, действа срещу страните членки и местните власти не могат да се противопоставят, няма изход“, подчерта той.

 

Разсипано украинско зърно на пътното платно в Полша

Източник: Telegram, SafeNews, 24tv.ua

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!