Машинистите на влакове в Германия започнаха стачка. Предстоят проблеми с транспорта

В Германия на 23 януари в 18:00 ч. местно време, машинистите на товарни влакове започнаха общонационална стачка с искане за повишаване на заплатите. Това съобщава порталът Tagesschau.

Както се уточнява, стачката е свикана от профсъюза на германските машинисти (GDL), който се оглавява от Клаус Веселски. GDL възнамерява да спре значителна част от товарните превози от вторник, а от 2:00 ч. местно време в сряда към стачката ще се присъединят и машинистите на пътническите влакове.

По данни на портала това е четвъртата и най-продължителна стачка на синдикатите до момента в Германия. Очаква се тя да доведе до значителни ограничения в регионалния транспорт, както и да се отрази на германската промишленост.

Причината за стачката е спор относно намаленото седмично работно време на машинистите. GDL настоява това време да бъде намалено от 38 на 35 часа при непроменено заплащане. Досега дружествата са предложили избираем модел на намаляване на работното време с един час при пълно заплащане. В същото време на работниците, които не са се съгласили на това, са били изплащани с 2,7 процента повече.

Веселски не вижда в това основание за по-нататъшни преговори с работодателите, затова според него стачките са „законни, пропорционални и допустими“.

Предишната стачка на GDL, която продължи само три дни – от 10 до 12 януари, нанесе осезаеми щети. През това време бяха отменени около 80 % от влаковете на дълги разстояния.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!