Марихуаната затегна границата между Австрия и Германия

Австрийското правителство нареди на полицейските служители да засилят наблюдението си и проверките в граничещите с Германия държави, за да ограничат очакваното нарастване на престъпленията, свързани с наркотици, след като Берлин легализира употребата на канабис този месец.

Облекчаването на законите за канабиса ще позволи на възрастните да притежават законно до 25 грама от наркотика за лична употреба и да отглеждат до три растения марихуана у дома, но властите в съседна Австрия, където наркотикът остава незаконен за развлекателна употреба, изразиха загриженост, че либерализацията на законите за наркотиците в Германия ще доведе до трансгранична престъпност.

Оценка на австрийските агенции за сигурност подчерта, че във федералните провинции Горна Австрия, Залцбург, Тирол и Форарлберг може да нараснат престъпленията, свързани с наркотици.

Превантивните мерки ще включват разполагане на цивилни полицаи и специалисти, обучени да разкриват лица под въздействието на наркотици.

Заедно със съседна Холандия, Германия сега има едни от най-либералните закони за наркотиците в Европа, когато става въпрос за канабиса, а Австрия няма намерение да последва примера.

Законът за канабиса се превърна във водеща политика на ляво-либералното коалиционно правителство в Берлин, въпреки че беше посрещнат със силна съпротива от страна на консервативните партии, включително Алтернативата за Германия (AfD), които предупредиха по време на обсъждане в комисия, че законопроектът ще има „фатални последици за здравето на младите хора.“

Притесненията сред австрийските власти бяха споделени и от тези в Унгария, като заместник-министърът на вътрешните работи Бенце Ретвари предупреди миналия ноември, че либерализацията на законите за канабиса в Германия може да накара повече граждани да пренасят наркотика през безграничната зона на ЕС и в страни, където е не е добре дошъл.

Източник: RMXnews

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!