Манолова към депутатите: Накарайте Комисията за защита на потребителите да работи или уволнете председателя

Институциите бездействат, хората са оставени да се оправят сами.

Мая Манолова

“Крайно време е парламентът да сложи юзди на дерибеите с бързите кредити, да приеме закона за личния фалит и да спре безобразията на колекторите. Накарайте комисията за защита на потребителите да работи или уволнете председателя”

Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова вчера по време на заседание на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите в Народното събрание по повод поредно изслушване на Комисията за защита на потребителите за извършени проверки на фирми за бързо кредити.

Пазарът на бързите кредити е за 5 милиарда лева, стотици хиляди българи са клиенти на дружествата, които ги предоставят и единственият орган, който ги контролира е Комисията за защита, обясни Манолова.

От доклада на председателя на КЗП стана ясно, че въпреки обявената от комисията кампания за проверки на фирмите за бързи кредити, са издадени едва 73 наказателни постановления и са наложени санкции в размер на малко над 700 000лв – т.е. 0.015% от общия оборот на пазара на бързи кредити. Проверени са само част от фирмите, като въпреки анализа на общите им условия и издадени препоръки за отстраняване на неравноправни клаузи, действия не са предприети нито от дружествата, нито от комисията, която има право чрез иск в съда тези клаузи да бъдат обявени за нищожни. Така, въпреки че председателят докладва за установени множество нарушения – нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи в договорите за кредит на потребители, същите не са отстранени.

Списъкът на неравноправните клаузи беше допълнен от Манолова – събират се всевъзможни неустойки – за неосигурени поръчители от кредитополучателите, за непредставени банкови гаранции, както и най-различни такси – такса “Гарант”- за осигуряване на дружество, което да “гарантира” връщането на дълга, такси за “експресно” разглеждане и отпускане на кредита, за приоритетно обслужване, за извънсъдебно събиране на кредита (от колекторската фирма), за “домашно посещение” за събиране и още, и още. В общите условия на накои фирми са включени и редица хипотези за обявяване на предсрочна изискуемост на бързия кредит – освен неплащане на вноска, същи и загуба на работа на потребителя, завеждане на дело срещу него за друго задължение, от друг кредитор, допълни Мая Манолова. “Всички тези неустойки, такси и обезщетения увеличават дълга двойно и тройно, нищожни са, защото са в противоречие на Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, но въпреки това действат, защото няма кой да ги атакува в съда”. Депутати предложиха на гражданите сами да си завеждат дела срещу незаконни клаузи, за да си намалят задълженията. “КЗП да си свърши работата, да отмени неравноправните клаузи, да защити потребителите” настоя Манолова.

Предложенията, които председателят на Изправи се. БГ отправи към депутатите към депутатите включват законодателни промени за драстично увеличаване на санкциите при продължаващо прилагане на неравноправни клаузи, въпреки съдебни решения, обявяващи ги за нищожни, черен списък на неравноправните клаузи, използвани от търговци и монополисти, увеличаване капацитета на КЗП и избирането й от НС, а не от правителството, за да й се осигури независимост от поредния Министър на икономиката.

Манолова призова депутатите да приемат закона за колекторските фирми,частния фалит и обърна внимание, че изготвения от министерство на финансите закон за купувачите на дългове включва само правила при събирането на дългове от банки, но оставя колекторите, които събират вземания на бързи кредити и комунални услуги – ток, вода, такси към мобилни оператори да продължават да правят каквото си искат, без законови разпоредби.
Манолова заяви, че напоследък е сезирана от граждани, които са станали жертва на незаконни решения на

Арбитражни съдилища, създавани към различни икономически субекти с цел да ги обслужват. Манолова припомни, че през 2017г по нейно настояване като омбудсман парламента е забранил Арбитражи да съдят потребители и така са спасени стотици хиляди граждани, т.к. само за една година, един съд е образувал 103 хиляди дела срещу граждани. Притеснително е, заяви Манолова,че някои от тези частни съдилища отново са започнали да осъждат граждани, в закрити производства, често в нарушение на правила и процедури и въз основа на неистински документи.
Манолова изяви готовност да предостави изработените от Изправи се.БГ проекти на закони за колекторите, за частния фалит, за арбитражните съдилища, за мобилните оператори.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!