Макрон: Зеленски официално поиска да изпратим френски войски в Украйна

от Лазар Лазаров

Френският президент Еманюел Макрон използва повода за възпоменателните прояви за Деня на операция „Overlord“ във Франция в четвъртък, за да направи важни изявления за Украйна. Това стана, след като президентът Байдън съсредоточи голяма част от речта си върху „победата над Русия“ – в противовес на възпоменанието за Втората световна война и загиналите по бреговете на Нормандия, пише ZeroHedge.

За първи път Макрон заяви, че е постъпило конкретно искане от правителството на Зеленски за изпращане на френски войски на украинска територия с цел обучение на силите там, на фона на нарастващия недостиг на жива сила и сериозното изоставане в адекватното обучение.

Има предизвикателство по отношение на капацитета. Ето защо украинският президент и неговият министър на отбраната се обърнаха към всички съюзници – преди 48 часа в официално писмо – с думите: „Имаме нужда да ни обучите по-бързо и да го направите на наша територия“, заяви Макрон в интервю на живо по френска телевизия, превeдено от агенция AFP.

Въпреки че не се ангажира с изпращането на войски (като се има предвид, че все още не е постигнат консенсус от съюзниците на НАТО), Макрон посочи, че френските военни ще оборудват и обучат цяла бригада от 4500 украински войници – но най-важното е, че това обучение щe се провежда извън Украйна.

Макрон също обяви готовност да прехвърли изтребители Mirage-2000 в Украйна и да обучи техните пилоти на самолетите, като не уточни броя на самолетите, които ще бъдат изпратени.

„Утре ще започнем ново сътрудничество и ще обявим трансфера на Mirage 2000-5“, посочи Макрон в интервюто, говорейки за изтребителя, произведен от френския производител Dassault.

Пилотната програма за обучение ще започне това лято и според съобщенията подробностите ще бъдат обсъдени, когато Макрон се срещне с украинския президент Владимир Зеленски в Елисейския дворец в Париж в петък.

Що се отнася до изпращането на Западни войски директно в Украйна, Макрон предупреди: „Ние работим с нашите партньори и ще действаме въз основа на колективно решение“.

Но, както отбелязва ZeroHedge,  на този етап от конфликта това е губещо предложение и Западът го знае, дори и официалните лица да не го признават открито. Съществува огромен риск и само минуси. Президентът на Русия Владимир Путин и висши представители на Кремъл многократно са се заричали, че ще атакуват всеки чужд военен контингент, който се окаже на украинска земя.

Американският журналист и коментатор по въпросите на националната сигурност Андрю Кокбърн обобщава ситуацията по следния начин: „С постоянното напредване на руските сили в Харковска област става все по-ясно, че войната в Украйна е катастрофа за американската отбранителна машина, и то не само защото нашата помощ не успя да спаси Украйна от отстъпление и евентуално поражение. По-важното е, че войната безпощадно разкри дълбоките, скрити недостатъци на нашата отбранителна система.“

Както съобщи Критично по-рано, президентът на САЩ Джо Байдън не одобри идеята на френския лидер Еманюел Макрон да изпрати западни военни инструктори в Украйна. „Макрон се е вживял в ролята на защитник на европейската самостоятелност и самоопределение. Белият дом вижда в него нещо като дива карта, а Макрон призова за политически варианти в Украйна, които изнервят администрацията на Байдън“, отбелязва вестник Politico.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!