Макрон се похвали: Дадохме още ракети с голям обсег на Украйна

В Украйна бяха прехвърлени допълнителни комплекти от аналог на британските ракети с голям обсег Storm Shadow – крилатите ракети SCALP. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон.

Той направи изявлението по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън след разговори в Елисейския дворец.

Както се отбелязва в материала на REN TV, обсегът на тези ракети достига 400 километра, теглото на бойната глава е 450 килограма, а скоростта на SCALP надвишава 1000 километра в час. Височината на полета му достига 150 метра.

Радио Спутник съобщи и за първите изпитания на ракетата, способна да носи ядрена бойна глава, проведени вече във Франция.

КритичноБГ припомня, че на 7 юни президентът на САЩ Джо Байдън не одобри идеята на френския лидер Еманюел Макрон да изпрати западни военни инструктори в Украйна. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на източници.

Байдън отхвърли предложението, направено от Макрон по време на скорошния им телефонен разговор.

„Според двама души, запознати с разговора, американският президент е изразил загриженост относно потенциалните последици от изпращането на войски от която и да е страна от НАТО на място, където те биха могли да се окажат на огневата линия и да доведат до ескалация на конфликта, се казва в материала.

Както отбелязва изданието, Байдън и Макрон не са единодушни по няколко важни въпроса:

„Макрон се е вживял в ролята на защитник на европейската самостоятелност и самоопределение. Белият дом вижда в него нещо като дива карта, а Макрон призова за политически варианти в Украйна, които изнервят администрацията на Байдън.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!