ZeroHedge: Макрон работи тайно за европейска коалиция за пращане на „военни инструктори“ в Украйна

от Лазар Лазаров

Френският президент Еманюел Макрон се е заел да работи зад кулисите по нова противоречива инициатива за събиране на армия от войници от страните от НАТО, които да бъдат изпратени в Украйна, пише ZeroHedge.

Отбелязва се, че засега планът е западните войници да бъдат изпратени в качеството им на обучaващи и военни съветници за въоръжените сили на Украйна, като обучението вероятно ще се проведе в западната част на опустошената от война страна или поне далеч от фронтовите линии.

„Париж работи от известно време с украинците по този въпрос“, заяви източник, запознат с инициативата на Франция, пред британския вестник The ​​Financial Times. Но планът не е стартиран официално от ръководството на НАТО.

“Категоричното мнение е, че има смисъл от техническа гледна точка… Но това няма да бъде инициатива на НАТО“, обясни източникът, цитиран от FT.

Както отбелязва ZeroHedge, това е така, тъй като редица страни от НАТО изразиха нежелание или дори открито неодобрение, опасявайки се от ненужна конфронтация с Русия и от внезапна ескалация, която би поставила Западните войски в пряка опасност.

„Очаква се президентът Еманюел Макрон да представи плана на Франция за изпращане на армейски инструктори следващия четвъртък, когато ще бъде домакин на украинския президент Владимир Зеленски в Нормандия заедно с други ръководители, включително президента на САЩ Джо Байдън, по случай 80-годишнината от Деня на военната операция „Overlord’, твърдят запознати“, пише FT.

„Предложението на Макрон предвижда френски войници да обучават украински персонал за изпълнение на задачи, включително операции по разминиране или ремонт и поддръжка на военно оборудване. Това може да доведе до участието на десетки или стотици военнослужещи“, посочва изданието.

Отбелязва се, че ястребово настроените срещу Москва балтийски държави Естония и Литва изглежда вече са се присъединили към плана на Макрон. Още преди месец Естония заяви, че „сериозно“ обсъжда изпращането на войски в Украйна. Оттогава френското правителство заяви, че работи с Киев, за да се опита да разбере точните им нужди по отношение на обучение и консултантски операции.

Германският канцлер Олаф Шолц беше сред първите, които се опитаха да предотвратят сценария „ботуши на терен“ още през февруари, припомня ZeroHedge.

„Това, за което се споразумяхме помежду си от самото начало, важи и за бъдещето, а именно, че на украинска земя няма да има сухопътни войски, нито войници, изпратени там от европейски държави или държави от НАТО“, отбеляза той.

Интересно е, че руските държавни медии се позовават на неотдавнашни думи на официални лица от Киев, за да изтъкнат, че френските войски вече са на път за Украйна.

„Първата група френски военни инструктори е на път за Украйна, заяви високопоставеният украински депутат Алексей Гончаренко в петък. Това става само няколко дни след като върховният командир на Украйна Александър Сирски обяви, че е завършил документацията, улесняваща присъствието на френски персонал в страната“, пише RT.

„Моите източници ме информираха, че първата група френски инструктори вече е на път за Украйна“, написа Гончаренко, член на украинския парламент и делегат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в социалната мрежа X в петък вечер.

Русия предупреди, че ще атакува служители и оборудване на НАТО, намиращи се в Украйна, така че всичко това крие реален риск от задействане на член 5 от Договора за обща отбрана на НАТО, което според някои Западни ястреби лидери изисква война с Русия, завършва ZerHedge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!