Макрон размисли: Никаква оставка!

от Лазар Лазаров

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма намерение да подава оставка, независимо какъв ще бъде резултатът от предсрочните парламентарни избори. Думите му бяха цитирани на 11 юни от вестник Le Parisien, предаде Известия.

Държавният глава беше попитан за риска партията „Национално събрание“ (НС), която убедително победи президентската коалиция на изборите за Европейски парламент (ЕП), да поиска оставката му. Това може да се случи, ако НС спечели парламентарните избори.

На изборите за ЕП партията на Марин льо Пен получи 31,8% от гласовете, докато партията на Макрон „Ренесанс“ бе подкрепена от едва 15,2% от електората. След това френският лидер обяви разпускането на Народното събрание и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

„Не НС пише конституцията. Законодателните институции са ясни, а също и мястото на президента, независимо от резултата„, отбеляза той.

Макрон уточни, че за него това е неприкосновено, предаде Газета.Ru.

Критично припомня, че по-рано Europe 1, позовавайки се на източник, съобщи, че Макрон обсъжда с обкръжението си възможността да подаде оставка като държавен глава, ако десните спечелят на парламентарните избори.

Коментирайки тези данни, официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че е твърде рано да се говори за това. Той обърна внимание и на факта, че партията на френския президент е получила над два пъти по-малко гласове от тази на Льо Пен.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!