Макрон критикува яростно Путин, но се оказа, че го финансира против Украйна. И то сериозно

от Лазар Лазаров
Емануел Макрон

Докато френският президент Еманюел Макрон заплашва, че ще изпрати войски в Украйна, за да воюват срещу Русия, страната му подхранва руските военни усилия, като купува от Москва природен газ на стойност 600 милиона евро през първите три месеца на 2024 г., пише RMXNews.

Според нови данни Франция тихомълком увеличава плащанията си за руския газ, въпреки че страната използва все по-остра реторика спрямо Русия.

Центърът за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух (CREA) посочва, че през миналата година доставките на руски втечнен природен газ във Франция са се увеличили повече, отколкото доставките във всяка друга страна от ЕС. Платените от Франция 600 милиона евро несъмнено ще подпомогнат военните усилия на Русия в Украйна.

Както отбелязва RMXNews, миналия месец Макрон заяви, че Франция не може да изключи изпращането на войски в Украйна, като съобщението предизвика ожесточен дебат в цяла Европа. Макрон стигна дотам да призовава колегите си от НАТО да не бъдат „страхливци“. Много европейски лидери реагираха остро на изявленията на Макрон, включително няколко държави, които ясно заявиха, че няма да изпратят свои войски да участват в конфликта.

Френската страна непрекъснато се опитва да оправдае своите покупки на газ и петрол от Русия с аргумента, че е обвързана с дългосрочни договори с руската страна, които е трудно да бъдат анулирани.

Според критиците Макрон би могъл да направи повече, за да намали зависимостта на Франция от природния газ от Русия, особено при положение, че твърди, че Франция е един от най-големите съюзници на Украйна.

Отбелязва се, че енергията продължава да е в основата на руските приходи, като изкопаемите горива осигуряват до половината от приходите на страната. 

Въпреки че Франция и други страни от ЕС продължават активно да закупуват руски нефт и газ, както и ядрено гориво, усилията на ЕС за намаляване на зависимостта на Европа от руската енергия до голяма степен се увенчаха с успех, като блокът намали потреблението си с две трети.

Съществуват обаче въпроси за това колко точни са тези предполагаеми стойности, тъй като Европа например драстично е увеличила покупките си на природен газ и петрол от Индия. В действителност голяма част от тези енергийни продукти идват от Русия, а Индия просто служи като посредник и прибира допълнителна печалба от продажбите, посочва RMXNews.

Отбелязва се, че Европа продължава да харчи милиарди за руски втечнен природен газ (LNG) и в обозримо бъдеще това едва ли ще се промени.

Франция едва ли е единствената страна, която купува руска енергия, но Макрон и много от другите западни лидери, използващи ястребова реторика спрямо Русия, се явяват може би най-големите лицемери.

Според данните за корабоплаването поне девет държави от ЕС продължават да купуват руски втечнен природен газ. Франция е начело в тези държави по отношение на общите количества покупки през 2024 г., а Белгия, Испания и Нидерландия се нареждат след нея. 

Неотдавна се появиха твърдения, че някои десни политици са приемали пари от новинарската медия „Гласът на Европа“, за която се твърди, че е финансирана от Русия. Новината предизвика широко възмущение сред либералните медии, докато в същото време някои от най-ляволибералните страни в цяла Европа продължават да изпращат милиарди в Русия, завършва RMXNews.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!