Макрон: Европа трябва да покаже, че не е васал на САЩ

от Лазар Лазаров
Емануел Макрон

В бъдеще Европа трябва да може да покаже, че не е васал на Съединените щати. Tова заяви френският президент Еманюел Макрон на 25 април в реч в Сорбоната, която беше излъчена в официалния акаунт на президента в социалната мрежа „X“, предаде Известия.

„Трябва да изградим Европа, която е в състояние да покаже, че не е васал на Съединените щати и е в състояние да говори с всички“, отбеляза той.

По думите на Макрон Европа трябва да започне диалог с всички региони на света „не само чрез търговски споразумения, но и чрез реални стратегии за балансирани партньорства“.

Както съобщи Критично по-рано, по време на същата реч френският държавен глава изрази мнение, че през следващите няколко години Европа ще бъде отслабена поради големи рискове и може да „умре“. Той също така призова за готовност за изграждане на отношения с Русия след края на конфликта в Украйна.

В същото време, позовавайки се на източници, агенция Bloomberg съобщи, че френският президент надценява влиянието си върху хода на войната в Украйна.

„Докато Макрон често е хвален за анализа си на проблемите на Европа, той също бива критикуван за смела реторика, без винаги да предлага конкретни решения. Някои твърдят, че той дава приоритет на публичната реч пред тихата дипломатическа координация с партньорите от Европейския съюз“, отбелязва агенцията.

Уточнява се, че на неотдавнашна среща с експерти за обсъждане на политиката на Европейския съюз (ЕС) Макрон е заявил, че е „спечелил идеологическа победа по въпроса за отбраната“. Въпреки това участниците в събитието призоваха френския лидер да формулира конкретни предложения в подкрепа на Украйна, вместо да прави гръмки изявления.

Дипломатът, пожелал анонимност, подчерта в разговор с агенцията, че е наложително „идеологическите победи” на френския президент да бъдат превърнати в реални действия.

Известия припомня, че по-рано  на 15 април  Макрон представи предложение за спиране на военните действия в света по време на Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат от 24 юли до 11 август. По думите му той ще обсъди това с китайския президент Си Дзинпин.

На 18 април говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че идеята на Макрон за прекратяване на огъня за времето на Олимпийските игри в Париж трябва да бъде проверена за искреност чрез спиране на оръжейните доставки на страната за Украйна. Тя подчерта, че той трябва да предприеме „практически стъпки“, за да може Москва да повярва в честността на неговата инициатива.

Валерий Бурт: Как европейските лидери унищожават цивлизационните правила и норми

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!