Макрон даде кураж на Европа: Да се подготвим за всякакъв сценарий за Украйна!

от Лазар Лазаров

Европейските страни трябва да подкрепят Киев докрай и да се подготвят за всякакъв сценарий за прекратяване на украинския конфликт. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, излъчена на страницата на Елисейския дворец в Twitter (X), предаде News.ru.

По думите му е необходим „амбициозен план“ за защита на Украйна.

„Ние  заехме твърда позиция. <…> Трябва да помогнем на Украйна докрай да се съпротивлява, да я въоръжим, обучим, подкрепим, а също така да сме готови за всякакви сценарии за изграждане на дългосрочен мир в рамките на международното право“, отбеляза френският лидер.

Макрон също така призова за увеличаване на сътрудничеството между Париж и Берлин. Френският президент обеща да повдигне този въпрос на френско-германския съвет на министрите.

По-рано директорът на Първи европейски департамент на руското външно министерство Артем Студенников отбеляза, че отговорът на Русия на евентуалното изпращане на и войски от страна на Франция в Украйна няма да носи само политически характер. В този случай френската армия ще стане легитимна мишена за руската армия, предупреди той.

Преди това кореспондентът на радио RTL Готие Делон-Бугар съобщи, че Париж е започнал да формира и подготвя нов разузнавателен отряд за прехвърляне в зоната за специални операции. Тези специалисти вече са участвали в учения на НАТО и Естония и могат да поддържат настъпателни операции на украинските въоръжени сили, посочи журналистът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!