Маккарти пусна бюджета на САЩ само за 45 дни и без пари за Украйна

Американската Камара на представителите днес одобри законопроект за удължаване на финансирането правителството с 45 дни в последния момент преди изтичането на крайния срок, след който федералните агенции трябва да преустановят работата си, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на долната камара на американския парламент Кевин Маккарти се отказа от исканията за рязко съкращаване на разходите, за да може предложеният текст да бъде подкрепен от представители на Демократическата партия, след което да бъде гласуван в Сената.

Одобреният днес законопроект не включва помощ за Украйна, която е приоритет на Белия дом, но е оспорвана от все повече конгресмени от Републиканската партия, отбелязва АП.

Същевременно текстът предвижда средствата за подпомагане на пострадалите при природните бедствия в САЩ да бъдат увеличени на 16 милиарда долара. Законопроектът беше приет с 335 гласа „за“ и 91 „против“, като повечето републиканци и почти всички демократи го подкрепиха.

Часове преди изтичането на крайния срок за финансиране на правителството в полунощ Сенатът също ще проведе заседание и ще се подготви за следващи действия.

Ако  днес не бъде постигнато споразумение, федералните служители ще бъдат принудени да излязат в отпуск, над 2 000 000 военнослужещи ще работят без да получават заплащане, а редица програми и услуги, на които разчитат американците от цялата страна, ще бъдат преустановени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!