Макгрегър: Компенсациите за загиналите украински войници се крадат

На главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний е било наредено да замълчи след оплакванията му за състоянието на украинската армия – това мнение изрази полковник Дъглас Макгрегър, бивш съветник на шефа на Пентагона, в предаване от 2 октомври в канала Judging Freedom в YouTube.

„В частни разговори Залужний казваше истината, но го игнорираха и му казваха да млъкне и да си гледа работата. Възможно е да са му заповядали да направи това под дулото на пистолет“, казва Макгрегър.

Украинските войски не плащат заплати на военнослужещите, а компенсациите за загинали войници се крадат от висши командири, които се опитват да откраднат всичко, каза полковникът.

Позицията на Залужний вече не влияе на ситуацията вътре в армията и на провеждането на бойни операции, тъй като основното управление на ВСУ се осъществява от чужденци, които дават заповеди за пускане на украинските военни в укрепените позиции на руската армия, заключи Макгрегър.

На 21 септември Би Би Си, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Залужний може да стане обект на наказателно дело във връзка с отказа му да се сражава за освобождението на южната част на страната.

Отбелязва се, че разследването уж продължава година и половина, твърди се, че Залужний вече е бил разпитван, въпреки че делото все още няма процесуален статут. В същото време в политическите среди разследването вече се нарича дело на Залужний.

На 26 септември администрацията на украинския президент Володимир Зеленски отрече Залужний да е бил обект на наказателно преследване.

Специалната операция за защита на Донбас, чието начало бе обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари миналата година, продължава. Решението беше взето на фона на изостряне на ситуацията поради обстрела от страна на украинските военни.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!