Мъгла в заключенията на екосрещата в Дубай. Но удобна

Новият проект за заключителна декларация на Световната конференция по климата COP28 в Дубай не включва ясна формулировка за постепенно прекратяване на използването на въглища, нефт и газ, за което настояват много държави. Текстът на емирското председателство на конференцията беше публикуван в сряда сутринта, пише Spiegel.

Документът от 21 страници само призовава държавите да се откажат от изкопаемите горива в енергийните си системи. Преди това повече от 100 държави призоваха за поетапно спиране на използването им. Конференцията трябваше вече да е приключила, но поради разногласия тя продължи допълнително.

Ако новият текст бъде приет от пленарната сесия на конференцията, това ще бъде първата резолюция на конференцията на ООН за климата, която засяга бъдещето на всички изкопаеми горива, включително нефт и газ, както и въглища. Новият проект включва и целта за утрояване на капацитета на възобновяемите енергийни източници до 2030 г. и удвояване на темповете на енергийната ефективност през този период. Страните от Г-20 вече са поели ангажимент за това.

В понеделник вечерта председателството на конференцията по въпросите на климата публикува проектотекст, който предизвика буря от протести от страна на много държави, които го критикуваха като твърде слаб по отношение на опазването на климата. Германия и ЕС го определиха като неприемлив. Сега последният проект донякъде отговаря на тези критики.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), други страни-производителки на петрол като Саудитска Арабия и Русия, както и Китай и Индия, са с ясна позиция в полза на постепенното спиране на производството.

Наскоро критики дойдоха и от САЩ. Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери нарече конференцията в Дубай „последния“ шанс да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. „Много от нас призоваха света до голяма степен да се откаже от изкопаемите горива“, заяви Кери във вторник. Това ще изисква решително намаляване на емисиите през това десетилетие. „Мисля, че повечето от вас отказват да бъдат част от един фарс“.

Обичайно е конференциите на ООН за климата да не завършват по план. Формулировката на окончателния текст често се обсъжда дълго след официалния край на срещата на върха. Срещата на почти 200 държави с около 97 хил. участници в Дубай започна на 30 ноември.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!