МААЕ тревожно: Всички защити на Запорожката АЕЦ за вече частично или напълно НАРУШЕНИ

Всичките седем стълба на ядрената и физическата защита на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЦ) са частично или напълно нарушени, заяви генералният директор на организацията Рафаел Гроси, цитиран от Lenta.ru

Според него това се дължи на честите атаки срещу централата и редовните прекъсвания на електрозахранването.

Ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала остава нестабилна, категоричен е Рафаел Гроси Генерален директор на МААЕ

През 2023 г. Гроси предложи пет принципа за гарантиране на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, по-специално да се предотвратят нападенията срещу централата, да не се разполагат тежки оръжия и военен персонал там и да не се застрашава електрозахранването на централата.

Русия заяви, че натискът на ВСУ върху Запорожката АЕЦ се засилва.
В края на май Алексей Лихачов, ръководител на държавната корпорация „Росатом“, заяви, че натискът на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) върху ЗАЦ нараства.

„Можем да кажем за забележимо увеличение на броя на безпилотните летателни апарати във въздуха“, каза той, като добави, че повечето от дроновете успяват да бъдат неутрализирани.

Гроси припомни, че през април е имало няколко нападения с дронове срещу ЗАЦ, включително едно срещу един от реакторите. По думите му този епизод го е довел до Съвета за сигурност на ООН. „Бих описал ситуацията като много крехка“, оцени той.

Беше предложено АЕЦ да бъде защитена чрез създаване на санитарна зона

Потенциалната авария в АЕЦ „Белене“ бе сравнена с аварията в Чернобил

Последиците от авария в ЗАЦ ще бъдат сравними с Чернобилската катастрофа, предупреди началникът на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита (СРХБЗ) Игор Кирилов.

Той посочи, че в случай на авария радиацията ще достигне до Франция и Германия, а 21 дни след инцидента – до САЩ. Според изчисленията на Кирилов ситуацията, подобна на тази в Чернобил, би била три дни след аварията в АЕЦ.

Той също така отрече изявлението на Вашингтон, според което аварията в ЗАЦ няма да донесе никакви вреди на Европа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!