Лула да Силва предложи Аржентина в БРИКС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че иска Аржентина да се присъедини към групата БРИКС, предаде Ройтерс, пише БТА.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато съседната на Бразилия страна се опитва да се пребори с липса на чуждестранни резерви.

„За Аржентина е много важно да бъде в БРИКС“, каза Лула в пост на живо в социалните мрежи, докато присъства на срещата на върха на групата в Южна Африка.

БРИКС се фокусира върху засилване на икономическото и търговското сътрудничество между страните членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Аржентина се бори с исторически висока инфлация, липса на чуждестранни резерви и изплащане на дългове, които са част от споразумението ѝ на стойност от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ).

Лула разкритикува заемите на МВФ като „задушаващи“ и намекна за възможността банката на страните от БРИКС да увеличи заемите за други държави с „различни критерии“, за да стимулира техните икономики.

Аржентина, чийто най-голям търговски партньор е Бразилия, вече заяви, че възнамерява да се присъедини към групата БРИКС.

В южноамериканската страна обаче ще има президентски избори следващия месец и победителят на първичните избори, крайно десният ултралиберален кандидат Хавиер Милей отправи критики към Китай и Бразилия.

Лула също така каза, че подкрепя присъединяването и на други страни, споменавайки Индонезия като потенциален нов член. По-късно той добави в реч пред бизнес форум, че новите партньори ще помогнат на БРИКС да увеличи връзките си в международен аспект.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!