Лукашенко с тревожна новина за границата на Беларус и Русия

от Лазар Лазаров

НАТО е разположил повече от 30 хиляди военнослужещи и хиляди бронирани машини по границите на Русия и Беларус. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на 20 февруари на среща с ръководството на държавните органи на системата за национална сигурност. Думите му са цитирани от Telegram канала „Пул Фърст“, предава Известия.

„В непосредствена близост до Русия и Беларус, като част от операциите на НАТО, са разположени около 32 хиляди военнослужещи от комбинираните въоръжени сили на НАТО и САЩ. Това са повече от хиляда единици бронирана техника, около 160 артилерийски системи и минохвъргачки, 235 самолета и хеликоптера“, посочва Лукашенко.

Беларуският лидер също така отбелязва, че апетитът и активността на колективния Запад ще нарастват, а Вашингтон и неговите съюзници ще продължат да разширяват НАТО.

„Ще ви кажа направо, без излишна дипломация: почти всички европейски лидери се превърнаха в американски граждани. Няма съмнение чия политика, чии интереси доминират на територията на Европейския съюз“, добавя беларуският държавен глава.

В тази връзка белоруският лидер постави задачата на Министерството на отбраната да преобразува качествено армията и да подобри отбранителната система на страната, като призовава да се обърне приоритетно внимание на бойната подготовка на войсковите части и подразделения.

От Известия припомнят, че на 24 януари Северноатлантическият алианс започна мащабни учения близо до границите на Руската федерация, наречени Steadfast Defender. В тях участват всичките 32 страни от алианса, всички видове войски на блока и около 90 хиляди души личен състав. Беше отбелязано, че ученията ще се проведат в Атлантическия океан и Европа и ще продължат няколко месеца.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!