Лех Валенса: Полша е изправена пред гражданска война

Полша е изправена пред гражданска война заради парламентарните избори. Това мнение изрази бившият президент на страната Лех Валенса в интервю за Le Point.

„Ситуацията е сериозна. Не изключвам риска от гражданска война в Полша. В крайна сметка хората ще излязат на улицата и ще са още повече. Дори се страхувам, че ще бъде използвано оръжие“, каза той.

„Такъв бунт“ е възможен не само в Полша, добави Валенса.

По-рано, на 28 септември, лидерът на полската опозиция Доналд Туск прогнозира излизане на Полша от Европейския съюз (ЕС), при условие че властта в страната не се смени след предстоящите избори.

Вотът за полския Сейм и Сенат ще се проведе утре – 15 октомври.

Преди това, на 9 септември, полската опозиционна партия „Гражданска платформа“ обеща на полския народ, че в случай на победа на изборите ще даде под съд полския президент Анджей Дуда, министър-председателя Матеуш Моравецки, министъра на правосъдието Збигнев Цибро, ръководителя на националната банка Адам Глапински и други, тъй като са били отговорни за множество престъпления.

Преди това, на 1 септември, полската опозиционна Лява партия подаде заявление в прокуратурата срещу министър-председателя на страната Матеуш Моравецки за „икономическа измяна“. То се отнася до средствата за националната програма на Полша за възстановяване след пандемията, която ЕС блокира, отбелязват полските медии.

Източник: Известия

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече