Le Figaro: Западът обсъжда възможността за поражение на Украйна

от Лазар Лазаров

Ситуацията на фронта не е в полза на Киев и затова на Запад отново се обсъжда възможността за поражение на Украйна. Това пише френският вестник Le Figaro, предаде ТАСС.

Изданието посочва, че след неуспешното контранастъпление на Киев миналата година, украинските военни са принудени да се оттеглят на отбранителни позиции, докато руската армия оказва постоянен натиск, опитвайки се да пробие вражеските линии.

Както отбелязва вестникът, смъртоносният характер на боевете, дължащ се на добрата видимост на бойното поле и точността на стрелбата, прави всяка офанзива трудоемка и способна да доведе до големи загуби. В тази ситуация, която забавя хода на конфликта, позицията на Киев става все по-несигурна.

Според Le Figaro темата за евентуално поражение на Украйна отново става актуална. Изданието посочва неотдавнашните думи на украинския лидер Владимир Зеленски, който заяви, че Киев ще загуби без помощта на Вашингтон, и на главнокомандващия съюзническите сили на НАТО в Европа, американския генерал Кристофър Каволи, който направи подобно изявление.

Междувременно в разговор с френски официални лица украинските представители обещават да започнат контраофанзива през 2025 г., ако Париж „помогне на Киев да удържи през настоящата година“. „Украинците ни казват: помогнете ни да оцелеем през 2024 г. и през 2025 г. ще можем отново да започнем офанзива“, цитира вестникът думите на френски официален представител, който води диалог с украинската страна.

По информация на Le Figaro Киев се интересува от доставката на системи земя-въздух със среден обсег на действие Mamba (SAMP/T). „Украинците се нуждаят не толкова от самите системи, колкото от ракети“, цитира вестникът същия източник. В същото време изданието посочва, че въпреки натиска на френското правителство производителят на ракети ‘MBDA“, който произвежда ракетите Aster 30, използвани с тази система, няма да може да достави повече снаряди в краткосрочен план. Освен това, продължава Le Figaro, френската армия се нуждае от тях за собствените си цели.

ТАСС припомня, че по-рано командващият обединените сили на украинските въоръжени сили генерал-лейтенант Юрий Содол призна, че украинските сили в зоната на бойните действия са около 7-10 пъти по-слаби от руските. По думите му украинската армия държи защитата си с всички сили.

Критично припомня, че по-рано главнокомандващия съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Каволи съобщи пред Конгреса на САЩ, че Русия произвежда три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото целият съюз НАТО.

Преди това Каволи заяви, че  Въоръжените сили на Русия са се увеличили, а не са намалели по време на войната в Украйна. Руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото в началото на войната, посочи той. „Като цяло, Русия е на път да се превърне в най-големия военен контингент на континента“, отбеляза той.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!