WT: Лавров заклейми САЩ и Запада като егоистични защитници на избледняваща международна властова структура

Руският външен министър Сергей Лавров на Общото събрание на ООН остро разкритикува агресивната политика на Запада, съобщава The Washington Times. Той обяви готовността на Москва за преговори с Киев, но нарече „формулата на Зеленски“ неосъществима.

Руският външен министър Сергей Лавров рязко заклейми Съединените щати и Запада като егоистични защитници на избледняваща международна властова структура. Междувременно в речта си пред Общото събрание на ООН той не говори за действията на Русия в Украйна.

„САЩ и подчинения им „западен колектив“ продължават да раждат конфликти, които изкуствено разделят човечеството на враждебни блокове и пречат на постигането на общи цели. Те правят всичко, за да попречат на формирането на един наистина многополюсен, справедлив световен ред“, каза Лавров.

„Те се стремят да принудят света да играе по техните прословути и самоцелни „правила“, добави той.

Относно 19-месечния военен конфликт в Украйна Лавров повтори руските твърдения, които датират от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., и посочи милиардите долари, които Съединените щати и техните западни съюзници са похарчили в подкрепа на Украйна. Той обаче не коментира в детайли продължаващите военни действия.

За втора поредна година Общото събрание на ООН се провежда на фона на военен конфликт, чийто край не се вижда. Контраофанзивата на украинските сили, която продължава вече три месеца, върви много по-бавно, отколкото се надяваше Киев. Въпреки че неговите войски постигнаха скромни успехи, все още не са настъпили големи пробиви.

Поне за част от речта на Лавров местата на украинската делегация в заседателната зала бяха празни. Междувременно американската дипломатка пишеше нещо в бележника си, докато Лавров говореше.

В речта си водещият руски дипломат обвини САЩ, наред с другото, че „стимулират военна истерия на Корейския полуостров“.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътува до Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин, което предизвика тревога сред Южна Корея и нейните съюзници, включително Съединените щати.
По-късно, по време на пресконференция, Лавров каза, че САЩ „всъщност воюват срещу нас с ръцете и телата на украинците“.

„Можете да го наричате както искате. Те са във война директно с нас. Ние го наричаме „хибридна“ война. Но това не променя нещата.“

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече