Лавров за Шолц: Известен е с простичките си идеи

Сергей Лавров

Германският канцлер Олаф Шолц е известен с „“простичките идеи„“ и простодушните си изказвания. Това мнение изрази руският външен министър Сергей Лавров на 27 юли, коментирайки изявлението на германския канцлер относно възможността за отказ от разполагането на американски ракети в Германия, ако бъде завършена специалната операция на Русия в Украйна.

„Господин Шолц е известен с такива, бих казал, простодушни изявления, простички идеи“, каза Лавров.

Министърът отбеляза, че проблемът не е във възможността за разполагане на забранените наземни системи за ракети със среден и по-малък обсег, а във факта, че германският канцлер обвързва разполагането им в страната със специалната операция на Русия за защита на Донбас.

„СВО не беше организирана с тази цел и не това принуди президента [руския президент Владимир Путин] да вземе съответното решение, а да се елиминират заплахите за сигурността на Русия, които се създаваха в Украйна, [където] се планираше да бъдат разположени военни бази на НАТО, включително в Азовско море, и в същото време ССО беше стартирана, за да се защити населението на Донецката и Луганската народни републики, които, в разрез с ангажиментите на Киев по Минските споразумения, бяха постоянно обстрелвани“, уточни Лавров.

Още на 10 юли Пентагонът съобщи, че Вашингтон ще започне да разполага оръжия с голям обсег на действие на територията на Германия през 2026 г. Става дума за противовъздушни системи SM-6, крилати ракети „Томахоук“ и хиперзвукови оръжия. Шолц увери, че разполагането на американски оръжия на германска територия нямало да доведе до ескалация на отношенията с Русия. След това канцлерът заяви, че условието за отказ от американските ракети е прекратяването на специалната операция в Украйна.

По-късно, на 15 юли, говорителят на германското правителство Щефен Хебестрайт обясни решението за разполагане на американски системи с далечен обсег на действие в Германия с необходимостта от сплашване на трети страни. Хебестрайт също така призова за диалог с Русия по въпросите на разоръжаването.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!