Лавров: Путин изрази най-реалистичната основа за постигане на мир. Западът да спре да си въобразява!

от Лазар Лазаров

Руският президент Владимир Путин посочи най-реалистичната основа за уреждане на конфликта в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в петък, 21 юни, на пресконференция след заседание на Съвета на външните министри на ОДКБ, предаде Известия.

„Най-реалистичната основа беше предложена от президента Путин. Териториите, които ясно, недвусмислено и категорично са определени като територии на Руската федерация в нашата конституция, трябва да бъдат напълно освободени от чуждестранни войски“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че в новите региони не трябва да има инструктори, наемници и въоръжение, допълва Газета.Ru.

Руският външен министър изрази увереност, че сериозните политици осъзнават необходимостта да включат дипломатическите си умения и да започнат да мислят за реална политика, а не за илюзии, направени от въздуха. Той ги призова да си направят изводи.

Путин заяви на 14 юни, че Русия винаги се е стремяла към мир и е готова да седне на масата за преговори още утре. Това ще стане възможно, когато Киев изтегли войските от регионите на Руската федерация и официално се откаже от намеренията си да се интегрира в НАТО, посочи той.

Но ако Киев и Западът откажат, тогава отговорността за продължаващия конфликт е единствено на тях, добави руският лидер.

Инициативата беше отхвърлена на Запад и в Киев. Украинският президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, нарече предложението ултиматум.

Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския лидер Михаил Подоляк на свой ред отбелялза, че инициативата уж не съдържа „реални мирни предложения“. Тя беше отхвърлена и от германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Джорджиа Мелони.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!